Радев за 24 май: Думите са домът, в който живеем
Шествие тази година няма да има, но празникът е жив
Публикувана: 24 May 2020 | 10:34
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Думите са домът, в който живеем. Нека не допускаме в него да се засели плесента на невежеството, самодоволството и безкнижието. Това посочва президентът Румен Радев в поздравление по случай  Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, предаде "ДНЕС.bg".

 

На 24 май отбелязваме Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Почитаме празника на духовното извисяване, на стремежа към усъвършенстване чрез постиженията на науката и културата. Гордеем се с цивилизационния принос на българската азбука и книжовност към духовността на славянските народи и културното богатство на света, допълва той.

 
Радев припомня, че всяка година в шествието рамо до рамо крачат учители, деца, учени, духовници, творци.
Според него този празник пречиства душите на всички българи, обединени от братството на духа и културата, в което санове и възраст нямат значение.
 

 

Днес шествие няма да има, но тъкмо в съкровението на сърцето си всеки един ще има възможността да оцени значението на 24 май. Насаме с думите и чувствата си, с мисълта за приятелите и близките, с които го сродяват езика и азбуката, преживените стихове, книги, пиеси и филми, общата историческа и културна памет, които ни правят българи. Дори когато хиляди километри ни делят от Родината, отбелязва държавният глава.
 

 

Според него България е възкръснала благодарение на просветата и културата и пак те ще ни изведат към хоризонта на свободата и развитието, към общество, в което знаещите ще бъдат ценени, а чистите духом ще водят България.

 

Защото духът надмогва всяко изпитание, обобщава той.

Коментари ( 0 )