IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
12:24 | 29 май 2020
Обновен: 09:24 | 20 април 2024

Само 7 аутопсии на починали от COVID-19 са извършени у нас

В световен мащаб аутопсиите на заразените дават нови насоки за лечение

По материала работи: Слав Велев
Само 7 аутопсии на починали от COVID-19 са извършени у нас

Проучвания от аутопсии на починали хора от коронавирус по света дават нови насоки за лечение на болестта. В България до момента са направени само 7 аутопсии на починали от COVID-19 по данни на специалистите, съобщиха от bTV., предаде "ДНЕС.bg" 

 

Проф. Александър Цанков и колегите му в Швейцария са сред първите патоанатоми в Европа, които извършват аутопсии на починали от новия вирус. Световната здравна организация (СЗО) предупреждава, че това е опасно и изисква строги мерки за сигурност. 
 


Аутопсиите на 24-ма души, извършени в клиниката в Швейцария показват - всички пациенти, с изключение на един, са имали сериозни заболявания - високо кръвно, наднормено тегло. Починалите мъже са доста повече от жените, а количеството на хора с кръвна група А също е доста по-голямо. 
 


"Имахме и един по-млад пациент, 54-годишен, който почина от това заболяване, без да има много ясно съпътстващо основно заболяване, с малко наднормено тегло. От аутопсиите научихме нещо важно - един от централните фокуси върху това, което коронавирусът предизвиква в нашето тяло, трябва да се търси в кръвоносно-съдовата система. Основно в клетките, които тапицират от вътрешната страна на кръвоносните съдове. 
 

 
Много пациенти имат микротромбози на белия дроб. Малките кръвоносни съдове на белия дроб престават да функционират адекватно и кръвта, която бива обогатена на кислород не може да бъде придвижена от белия дроб по-нататък и да снабди организма с необходимото количество кислород. И това доведе до повече използване на лекарства, които предотвратяват кръвосъсирването и резултатите не бяха лоши", коментира проф. Цанков. 

 

 
У нас в "Пирогов" са извършени три аутопсии на починали от коронавирус и изводите от тях са, че са с т. нар. дифузно увреждане на белите дробове - увредени са белите им дробове двустранно. Това лежи в основата на така наречения остър респираторен дистрес синдром, който е финалната фаза от развитието на заболяването и има фатален изход. 
 

 

В България все още няма изводи подобни на тези от Западна Европа, защото у нас са извършени само 7 аутопсии. Патолозите у нас още на 10 март са изпратили изпратили инструкции за одобрение от държавата със специални мерки за работа с починали от COVID-19. Без тях работата би била смъртоносна. Институциите и до днес не са дали отговор, твърдят специалистите на сайта на българското дружество по патология. 
 

 
Болниците в страната не разполагат със зали за аутопсия, които са обезопасени по международните изисвания. Д-р Александрина Влахова твърди, че от години никой не инвестира в това. Тя напоня, че патологията помага на живите, а не на мъртвите.

 

Още новини от страната ще намерите на "ДНЕС.bg"

Коментари

Новини Варна