IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
България
09:52 | 1 юни 2020
Обновен: 21:27 | 22 април 2024

Министър Вълчев: Учебната година може да не започне на 15-и септември

Той лично предотвратил закриването на 8 училища

По материала работи: Слав Велев
Снимка: МС

Присъствената форма на обучение е най-добрата, заяви пред национална телевизия просветният министър Красимир Вълчев и добави, че образованието не е само учене, а и социализация.

 

По думите на министъра с въвеждането на дистанционно обучение по време на извънредното положение системата е показала, че е иновативна и може да се справи. Като цяло системата се справи, но се засилиха неравенствата, призна Вълчев, предаде БГНЕС.

 

Той съобщи, че 10% от училищата са обхванали трудно учениците в извънредното положение. 10-11% от децата са участвали в онлайн обученията асинхронно – те сега ще доучат и ако не успеят да компенсират изоставането ще останат или в същия клас, или ще преминат в по-горен клас, но с помощта на учителите ще трябва да компенсират материала. Тази година очакваме повече от 40 хиляди такива деца, съобщи Красимир Вълчев.

 

Просветният министър предупреди, че трябва да сме готови новата учебна година да не започне на 15-и септември.

 

Вълчев съобщи още, че откакто е министър е предотвратил закриването на 8 училища.

 

Що се отнася до решението Софийският университет да приема в специалност „Право” без изпит, а само с оценка от матура, министър Вълчев заяви, че проблемите са в занижените изисквания по време на следването.

 

Свърши горивото на масовизацията и на симулативното търсене на висше образование заради самата диплома. Университети трябва да направят всичко възможно да завишат изискванията и текущия контрол. Нашите преподаватели трябва да станат по-взискателни, с други думи – по-трудно да се завършва, заяви министърът на образованието.

Коментари

Новини Варна