Еколози прибраха още милиони
Парите за възстановяване на популацията от черни лешояди у нас
Публикувана: 7 Jul 2020 | 14:18
Снимка: БДЗП

В разгара на лятото, екологичните НПО-та отново имат повод за празнуване. Усвоиха вече по-голямата част от 7-те милиона евро европейски пари като грижа за черните лешояди.

 

"Зелени Балкани" са част от голячмата коалиция " За да остане природа в България", която освен спасителни екодействия не стои настрана и от политическия живот като част от коалицията "Демократична България, разкри в разследване "Труд". Изданието огласи, че за връщането в България на изчезналния вид в България, еколозите си разпределят 7 милиона евро, поделени като финансиране от различни европейски фондове.Всяка птица им носи 350 000 евро.

 

Днес стана ясно, че 15 черни лешояда вече са в София, изпратени от  Испания. Благородната цел -  да подпомогнат възстановяването на вида в България, обаче едва ли може да бъде постигната.

 

Учени разкриха, че черните лешояди ги няма на територията на държавата по една причина - те се хранят предимно с животинска мърша. Във времената на огромните стада в страната ни, тяхната популация непрекъснато се е увеличавала, но в днешно време, те населяват други земи

 

Това е третият трансфер на черни лешояди от Испания към България, който се осъществи в рамките на проекта "Светло бъдеще за черния лешояд", пишат с гордост еколозите от "Зелени Балкани". 

 

Какво става с приците, които пълнят сметките на еколозите в България, стана ясно преди месец. Един от черните лешояди беше брутално застрелян от бракониери.

 

Коментари ( 0 )