Ръст на бизнеса с дрехи втора употреба у нас
Променят наредбата за работа на магазините
Публикувана: 7 Jul 2020 | 15:41

До 18 юли продължава общественото обсъждане на промени в наредбата, по която работят магазините за дрехи втора употреба. 

 

Няма да има особена промяна в работата на магазините за дрехи втора употреба, смята Сирма Желева, секретар на Асоциацията на преработвателите и търговците на дрехи втора употреба. По думите й част от ограниченията са съществували и досега, включително и ограничението да се търгува с лично бельо и бански, дрехи за деца до едногодишна възраст и обувки втора употреба за деца до 34 номер, предаде БНР.

 

„България е една от малкото страни в ЕС, в която дрехите втора употреба се регулират от Закона за здравето и по някакъв начин се смятат за някаква опасност. Според нашето Министерство на здравеопазването все още е рисковано да се продават тези артикули втора употреба, въпреки че всички знаем, че така или иначе се преизползват и това е една много добра практика – от семейство на семейство се дават дрехи и се носят. Използването на стоки втора употреба е от важно значение за постигането на преход към кръгова икономика. В това няма нищо опасно“, коментира Сирма Желева пред „Хоризонт“.

Тя определя настоящите промени като „крачка напред бизнесът да работи по съвременен начин“, но припомня, че рестрикциите ощетяват донякъде тази търговия в сравнение с подобни магазини в Европа и по света, за оито няма такива ограничения.

Около 7 хиляди тона дрехи втора ръка остават в България, след като се обработят в сортировъчни центрове, става ясно от данните, които Сирма Желева предоставя. Внасяме 32 хиляди тона дрехи предимно от държави в Европейския съюз и изнасяме 25 хиляди тона от тях.

Преди месец на конференция, посветена на Covid-кризата и развитието на сектора бяха оповестени данни, че оборотът на този бизнес у нас за 2019 година възлиза на 160 милиона лева или бележи ръст с 45 милиона лева ръст спрямо 2017 година.

Радостина е майка на две деца. Като майка на момче и момиче поделя, че много нейни познати прибягват до дрехи втора ръка за децата си.

„Пазаруват за децата си дрехи втора употреба доста. Мисля, че това е въпрос на лична преценка и необходимост, но със сигурност си спестяват много пари. Примерно, нямат възможност да си купуват нови дрешки. Казват, че това ще продължават да го практикуват, защото го намират за правилно, за спестяващ пари вариант.“

Самата Радостина не купува дрехи втора ръка, но практикува форма на размяна на дрехи между познати. Нарича това „кръговрат“, който освен че пести средства от семейния бюджет, е полезен и за природата.

Коментари ( 0 )