IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
България
12:31 | 27 юли 2020
Обновен: 21:57 | 24 април 2024

35 дка гора изгоря при пожара в с. Дълбоки

Най-вероятно човешка дейност и причинила огнената стихия

По материала работи: Слав Велев
35 дка гора изгоря при пожара в с. Дълбоки

Пожарът в гористата местност в Средна гора край старозагорското село Дълбоки е потушен. Това каза директорът на РСПБЗН-Стара Загора Антон Колев пред bTV. През изминалите два дни пожарникари и доброволци се бориха с овладяването на огнената стихия, предаде "ДНЕС.bg"

 

Екипи от огнеборци ще наблюдават територията през днешния ден, за да не възпламени пожърът отново. 
 

"Общата площ на пожара е 190 дка, като 35 дка са засегнати, това са 80-годишни борови култури и една част от младата залесовка, направена през 2008 г.", обясни Иван Чергелснов, директорът на Горското стопанство в Стара Загора. 
 

Най-вероятно причината за пожара е човешка дейност, коментираха от местната пожарна.
 

"Дали е детска игра с огън, дали е небрежност или умишлено запалване на гората - една от тези причини е най-вероятна. Като се има предвид мястото, от което е тръгнал пожарът - това е място, което често е посещаван", допълни още Антон Колев. 
 

Общо три пожара са горели на това място. През 2007 г. е бил най-големият от тях, тогава Русия е изпратила хеликоптер в помощ на борбата с огъня. Местността е трудно достъпна и се налага огънят да бъде гасен ръчно. 
 

След това районът е бил залесен с различни видове широколистна и иглолистна растителност. Голяма част от новозасадените дървета изгоряха в сегашната огнена стихия.

 

Още новини от страната ще намерите на "ДНЕС.bg"

Коментари

Новини Варна