Николова: Не се знае достатъчно за историческото наследство по Черноморието
Необходима е кампания, смята вицепремиерът и министър на туризма
Публикувана: 8 Aug 2020 | 14:15

Необходима е кампания за популяризиране на историческото ни наследство, което се намира по Черноморието. Това каза вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова по време на обиколката си в региона на Поморие. Тя разгледа Тракийска култова сграда Хероон от Римската епоха -2-4 в. от н.е., предаде БНР. Сградата е разположена под могилен насип в местността „Палеокастро“ в некропола на римския град Анхиало на няколко километра от Поморие.

 

Планът на гробницата –камера, коридор и помещения фланкиращи входа –е характерен за култовата архитектура в Тракия от предримската епоха. Министър Николова бе придружена от кмета на Поморие г-н Иван Алексиев. На обекта предстои да му бъде направена консервация и благоустройство на околното пространство, както и паркоместа за по-лесен достъп на посетителите.

 

Двамата уточниха, че ще бъде направено и подновяване на туристическия информационен център в Поморие с логото на Министерството на туризма, който да дава повече информация на туристите, които се интересуват от този вид туризъм.

 

Последните тенденции са да бъдат съчетавани почивка и ваканция с посещения на културно-исторически забележителности и винени дестинации.В непосредствена близост до гробницата се намират и няколко изби, които привличат вниманието на гостите. Вицепремиерът посети една от винарните и поясни, че развитието на винения туризъм е от изключително значение за района, тъй като това би добавило стойност към туристическия продукт, както и да разшири крилата на летния сезон.

Коментари ( 0 )