IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
България
12:25 | 16 септември 2020
Обновен: 18:12 | 17 април 2024

България успешно емитира външен дълг за 5 млрд. лева

Ананиев обясни, че емисията е обявена в два транша – 10 и 30-годишни книжа

По материала работи: Слав Велев
България успешно емитира външен дълг за 5 млрд. лева

Министерството на финансите успешно пласира нов външен дълг за близо 5 млрд. лева, стана ясно по време на брифинг във финансовото министерство. Става въпрос за две емисии ДКЦ с матуритет съответно 10 и 30 години, съобщиха от ведомството.

 

Министър Кирил Ананиев напомни, че сме втори в ЕС, след Естония, по най-нисък външен дълг. Той се похвали с голям инвеститорски интерес към емисиите облигации. При 10-годишните книжа е имало 255 поръчки, а при 30-годишните - 236 поръчки.

 

Новият дълг ще се използва, за да се увеличи размерът на фискалния резерв, да се покрият стари дългове и за финансиране на бюджетния дефицит, както и на социално-икономическите мерки.

 

"Постигнахме доходност, която намалява разходите по обслужване на нов дълг в годините: и при 10-годишната и 30-годишната емисия, което означава, че лихвите, които ще плащаме оттук нататък ще са много по-ниски от тези, които бяха заложени в първоначалните ни намерения. Това каза на брифинг министърът на финансите Кирил Ананиев, предаде Агенция „Фокус“. Изявлението на министъра дойде, след като за първи път от 2016 г. България продаде облигации по външен дълг за 5 млрд. лв.

 

„За мен е чест и привилегия да ви запозная с изключителния успех, който постигнахме вчера при пласирането на първата ни външна емисия от 2016 година насам. Това, разбира се, стана в рамките на одобрените тавани за новоемитиран външен дълг, държавен дълг, заложени в Закона за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет за 2020 г., както и в обемите на средносрочната глобална програма за емисия, ратифицирана от Народното събрание през 2016 година и актуализирана през първата половина на 2020 г. във връзка с кризата, предизвикана от глобалната пандемия от COVID-19“, посочи той.

 

Ананиев обясни, че емисията е обявена в два транша – 10 и 30-годишни книжа.

 

„Това, което беше голямо предизвикателство за нас беше, че за първи път в нашата история излизаме на пазара с 30-годишни книжа. Емисията в двата й транша предизвика безпрецедентен интерес сред инвеститорите, което доведе до заявки, които надвишаваха над 4 пъти обема, който търсехме от 2 млрд. евро. Това ни даде основание да увеличим лимита на емисията от 2 на 2,5 млрд. евро, разпределение в двата транша по 1,250 млн. евро. Крайният резултат е уникален. В досегашната икономическа история на България постигната доходност в двата транша можем да сравним с доходността, която постигат държави, които имат по-висок кредитен рейтинг от нашата държава, включително и държави от Еврозоната. Така при 10-годишните книжа доходността е от 0.389 % с лихвен купон от 0.375. при 30-гогишните облигации имаме доходност от 1.476 % с лихвен купон в размер на 1.375. Очевидно доверието в страната ни е на много високо ниво и това се потвърждава и от участниците – инвеститори, които са висок клас. Имаше централни банки, държавни пенсионни фондове и други институционални инвеститори с много широк географски успех. Успехът на емисията е в резултат на дългогодишните ни усилия по поддържане на строга фискална дисциплина и изключително ниско ниво на външния дълг, спрямо брутния вътрешен продукт“, допълни финансовият министър.

 

Той припомни, че България е на второ място в Европейския съюз по най-нисък външен дълг, спрямо БВП, след Естония.

 

„Разбира се, ключов фактор за успеха е и международното признание, което получихме като страна, която влезе във валутния механизъм ERM II през юли тази година. Радва ни и активното участие на българските инвеститори, които придобиха 16 % от общия обем на книжата. Отбелязвам и силното представяне и участие в крайното класиране на сделката на инвеститори от Германия, Великобритания, САЩ, Нидерландия, Швейцария, Белгия и други“, допълни Кирил Ананиев.

Коментари

Новини Варна