COVID-19 обезкърви болницата в Гоце Делчев
Почина д-р Милан Първанов - анестезиологът-реаниматор, на който се крепеше лечебното заведение
Публикувана: 20 Sep 2020 | 9:00
д-р Милан Първанов

Д-р Милан Първанов – началник на отделението по анестезиология и интензивно лечение в МБАЛ „Иван Скендеров“ – гр. Гоце Делчев е починал от усложненията на Covid-19. Това съобщи в социалните мрежи д-р Димитър Христов.


Д-р Първанов е бил хоспитализиран в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“, но въпреки усилията на колегите му, е починал от усложнения на Covid-19.

 

Да припомним, че МБАЛ – Гоце Делчев още през май приемаше болни с Covid-19, особено когато село Осина, община Сатовча стана огнище на заразата с 23-ма заразени само за 3 дни. Тогава д-р Милан Първанов заяви, че в цялата страна в момента има недостиг на медицински кадри и допълни, че гоцеделчевската болница е обезпечена, благодарение на вътрешните ротации и вътрешни командировки на медицински сестри към инфекциозното отделение.

 

През цялото време д-р Първанов е на първа линия в борбата с коронавирусната инфекция – в препълненото инфекциозно и създадените две нови ковид-отделения. Заразил се е заедно с още двама лични лекари и две медицински сестри. В началото състоянието му не било тежко, но в последствие се наложила хоспитализация…

 

„Почивай в мир, Докторе! Светлина по пътя ти към вечността!“, написа още д-р Димитър Христов.

 

"Днес научих, че е починал д-р Милан Първанов - анестезиологът-реаниматор, на който се крепеше болницата в Гоце Делчев. Той беше единственият им анестезиолог там. Още няколко като мен прииждащи покриваха по няколко дена, за да може той да си вземе глътка въздух. Но той беше човекът. Имах щастието да го познавам макар и само от няколко месеца. Беше загрижен за хората и обичаше живота и работата си. Разболя се от коронавирус, ако някой още се чуди. В Гоцето инфекциозното отделение е запълнено още от юни месец и са превърнали вътрешното и неврологията в ковид отделения. А в реанимация са останали 3 сестри да въртят графика, които още не са болни. Разбира се, ако се разходите из града няма да имате усещане за пандемия. В който и да е град, впрочем, в България. Животът си тече за сметка на животите на други. Писна ми да споря под фейсбук статии с разни дето им пречат мерките, а то мерки няма. Да, аз сигурно няма да умра от корона, но не искам 50 годишните ми колеги да умират. И възрастните хора по болниците. Те не са баластра, която да изхвърлите, за да ходите необременени от маски насам-натам.  Почивай в мир д-р Първанов. Съжалявам, че не ви опазихме", пишат съграждани на починалия анестезиолог в социалните мрежи. Жалейка за преждеременната смърт на медика пусна и служебния здравен министър д-р Илко Семерджиев.

 

Черно море

 

 

Коментари ( 0 )