IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
10:10 | 27 септември 2020
Обновен: 05:42 | 27 март 2024

Хората с нулева кръвна група изкарват по-леко коронавируса

Избягвайте рискови контакти, пийте Витамин D

По материала работи: Слав Велев
Хората с нулева кръвна група изкарват по-леко коронавируса

Хората с нулева кръвна група изкарват по-леко коронавируса. Това обясни пред НОВА мунологът доц. д-р Велизар Шиваров.


Той посочи, че има сериозно доказателство за влиянието на кръвната група при заразяване с коронавирус. "Това е проучване от Италия и Испания. При генетичния вариант, който определя кръвна група "0" има по-нисък риск. Ако сте нулева кръвна група, имате по-малък риск да се разболеете от COVID-19. По-малък е и рискът заболяването да протече по-тежко", заяви медикът.

 

Според него откриването на ваксина срещу коронавируса би било огромно постижение. "Първите регистрации биха могли да се случат в края на тази и началото на следващата година. Това би било постижение", смята Шиваров и допълни, че периодът за набиране на данни е твърде малък за дългосрочна ефикасност. "Контролът ще бъде резултат не само на ваксина, но и на спазване на хигиенните навици.", уточни имунологът.

 

В сезона, в който върлува освен коронавирусът, но и грипните вируси, специалистът препоръча избягването на рискови контакти. Препоръча да се прекарва и повече време на слънце, за да може организма да се снабди с Витамин D.

 

"Няма нещо, което да е доказано като проста мярка освен носенето на маска и спазването на дистанция, предпазващи от коронавируса", добави той.

 

 Д-р Шиваров коментира и противоепидемичните мерки, като обясни, че разпускането им не е грешка. "Още в началото на кризата имаше математическо моделиране за възможните сценарии. и един от най-вероятните беше с периодично затягане и разпускане на мерките, за да се постигне баланс между икономически, социален живот и здравни последици.", заяви лекарят.

Той призова, че ако човек има симптоми или съмнения, не трябва да експериментира с лекарства, а да потърси медицинска помощ.

Прочети още на: https://www.dnes.bg/stranata/2020/09/27/horata-s-opredelena-kryvna-grupa-izkarvat-po-leko-koronavirusa.464148

Коментари

Новини Варна