IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
България
11:50 | 18 октомври 2020
Обновен: 18:17 | 18 април 2024

След апела на Ван Дам: Институциите у нас се размърдаха. Десислава Танева и Десислава Атанасова спасяват малкото чихуахуа

БАБХ ще даде разрешение на норвежците кучето да дойде обратно в България и да прекара 30 дни под карантина

По материала работи: Слав Велев
След апела на Ван Дам: Институциите у нас се размърдаха. Десислава Танева и Десислава Атанасова спасяват малкото чихуахуа

Малкото чихуахуа, продадено от българи на норвежци, ще бъде спасено след апела на холивудската звезда Жан-Клод Ван Дам, съобщи "Дарик".

 

След новината за обръщението на актьора, притекъл се на помощ на животното, което трябваше да бъде умъртвено в Норвегия във вторник, земеделският министър Десислава Танева и депутатката Десислава Атанасова от ГЕРБ бързо реагираха.

 

БАБХ ще даде разрешение на норвежците чихуахуато да дойде обратно в България и да прекара 30 дни под карантина, каквито са правилата.

 

По информация на Явор Гечев от "Четири лапи" става въпрос за нередовни документи, издадени на животното от наш ветеринар от Тервел, откъдето са продавачите и където му е издаден паспорт и поставен микрочип.

 

"Лекарят е поставил ваксина срещу бяс с изтекъл срок на годност - по документи е поставил ваксината 10 дни преди да издаде паспорта. Той слага ваксина на 10 август, тя изтича по срок на годност след 2 дни, а след 10 дни е издаден самият паспорт. Издал е паспорт, но паспортът явно е фалшив. Точно за 5 лева кокошкарска история, а кученцето е продадено за над 2000 лева", коментира Явор Гечев, с когото са се свързали купувачите от Норвегия.

 

Кученцето е изведено от България в Норвегия на 9 септември, а продадено на 20-ти, уточни Гечев. Продавачите са сънародници от Тервел, които живеят в Норвегия.


На 21 септември норвежките лекари поставят ваксини, но се разбира за фалшивите документи и се свързват с българските власти.


"Нашият ветеринар не е въвел данните от поставения микрочип и паспорта в системата на БАБХ, което е основният пропуск и което е усъмнило норвежките власти. Те се свързват с БАБХ, откъдето им потвърждават, че данните не са въведени. Ако има изобщо някаква вина на БАБХ в случая, то тя е в занижения контрол. Това е масова практика - при чипиране и издаване на паспорт ветеринарните лекари да не въвеждат данните в системата на БАБХ", обобщи Гечев.


"По-притеснителното е, че може би съществува такава схема. Може би с този случай трябва да се занимава прокуратурата, каза Гечев.

 

Още по темата:

 

Заловеното в Норвегия куче ще бъде убито, ако Българската агенция за безопасност на храните не се задейства

Коментари

Новини Варна