IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
България
11:10 | 25 октомври 2020
Обновен: 07:42 | 27 април 2024

Епископ Яков е новият Доростолски митрополит

Константийският епископ Яков (Росен) Стоичков Дончев е роден на 07.03.1971 г. в гр. София

По материала работи: Слав Велев
Константийският епископ Яков (Росен) Стоичков Дончев/Снимка: Българска Патриаршия

Светият синод на Българската православна църква - Българска патриаршия избра епископ Яков за нов Доростолски митрополит. Двама бяха кандидатите за поста: Константийският епископ Яков и Величкият епископ Сионий. Митрополитите от Светия синод, начело с патриарх Неофит, с явно гласуване избера и утвърди новия Доростолски митрополит, съобщиха от БПЦ.

 

На 18 октомври в престолния град на Доростолската епархия - Силистра, се състояха епархийските избори, на които бяха избрани двамата кандидати за митрополитския престол на Доростолската епархия. Тогава Константийският епископ Яков получи 18 гласа от епархийските избиратели в Силистра, а Величкият епископ Сионий - 12 гласа. Епархийските избори се ръководеха от Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний, който беше определен от Светия синод за наместник на Доростолската епархия след кончината на митрополит Амвросий.
 

Днешният каноничен избор за нов Доростолски митрополит, се състоия в Синодалната палата в София, и бе излъчван на живо в официалната страница на Светия синод във Фейсбук.

 

Константийският епископ Яков (Росен) Стоичков Дончев е роден на 07.03.1971 г. в гр. София. След завършване на средното си образование през 1989 година учи в паралелния курс на Софийската духовна семинария “Св. Иван Рилски”. През 1990 г. постъпва в Духовната академия. След завършването й отбива военната си служба. Преминавайки различни послушания, през 2007 г. с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай постъпва в Баткунската света обител “Свети апостоли Петър и Павел” край село Паталеница, Пазарджишка духовна околия.

 

На 09.10.2007 г. е въведен в монашески чин от духовния му старец Пловдивския митрополит Николай. При пострижението му е дадено името Яков, в чест на свети апостол Яков Алфеев, честван на този ден. От същата дата е назначен и за игумен на манастира.

 

Ръкоположен е за йеродякон на 23.12.2007 г., а за йеромонах на 26.12.2007 г. от Пловдивския митрополит Николай.

 

От 2010 г. до 2012 г. е епархийски съветник на Пловдивска света Митрополия. На 18.03.2012 г. е възведен в архимандритско достойнство и е назначен за секретар на Пазарджишка духовна околия. През 2013 година със заповед на Пловдивския митрополит е назначен за Архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия.

 

Участва в Патриаршеския избирателен църковен събор като епархийски избирател от Пловдивска света митрополия.

 

На 14.12.2016 г. е наречен от Св. Синод в пълен състав за "Константийски епископ" и на 20 декември с.г.,Игнажден, в катедралния храм на гр. Пазарджик „Св. Богородица” е хиротонисан и назначен за ІІ-ри Викарий на Пловдивския митрополит, която длъжност изпълнява и до днес.

 

Черно море

Коментари

Новини Варна