Варна може да стане врата към ЕС за малайзийското палмово масло
На двустранната среща бяха обсъдени възможностите за внос на сурово масло на терминалите на варненското пристанище.
Публикувана: 20 Aug 2015 | 16:16

Варна може да стане врата към Европейския съюз за малайзийското палмово масло. Това стана ясно на среща между представител на Съвета по палмово масло на Малайзия и ръководството на „Пристанище Варна“ ЕАД.

 

На двустранната среща бяха обсъдени възможностите за внос на сурово масло на терминалите на варненското пристанище. 
 

Гостите бяха запознати с възможностите на порта за обработка на товари, настоящото състояние и перспективите за развитие и факта, че досега такъв тип товари най-често са пристигали у нас с контейнери. 
 

От своя страна гостите представиха Съвета, който представлява обединение на над 1000 малайзийски дружества за производство, износ и търговия с органичния продукт, масло, получено от месестата част на плодовете на маслената палма. 

 


 

Ръководството на „Пристанище Варна“ ЕАД и чуждестранните гости се договориха за допълнителни срещи, на които в бъдеще да бъдат обсъдени по-подробно евентуалните търговски отношения. 
 

„Пристанище Варна е държавен пристанищен оператор. Нашата основна цел е привличането на повече товари. Надяваме се, че отношенията ни със Съвета по палмово масло на Малайзия ще имат бъдещо ползотворно развитие, както за „Пристанище Варна“ ЕАД, така и за десетките фирми износителки от страната“, каза инж. Иван Янакиев, директор на направление „Експлоатация“ във варненското пристанище. 
 

Ръководството на държавния пристанищен оператор получи и официална покана от Съвета за участие в негова официална среща, която ще се проведе в средата на месец септември във Варшава, Полша.  

Коментари ( 0 )