България с най-голям дял на сивата икономика в ЕС
Това сочи проучване на центъра за изследване на демокрацията в Шефийлд
Публикувана: 3 Sep 2016 | 16:32

Проучване на центъра за изследване на демокрацията в Шефилд сочи, че сивата икономика в България е много по-голяма спрямо повечето европейски страни.Проблемът със сивата икономика се корени в липса на доверие и неправилна регулаторна рамка, смята проф. Колин Уилямс от университета в Шефилд:

 

"Причините за сивата икономика са, че ние ставаме свидетели на слабост на институциите в страните от Югоизточна Европа. В различните държави тази слабост се проявява по различен начин. По този начин се къса връзката между това, което хората смятат за правилно и това, което се случва, а това води до сива икономика", коментира Уилямс, цитиран от БНР.Най-често проблемът идвал от наемането на хора без договор или при частично деклариране на заплатите им.

 

"Първият въпрос тук е дали компаниите, които са добре разпознаваеми в обществото и правят солидни печалби, винаги всъщност са толкова продуктивни. И друг въпрос - всички онези компании, които ги считаме за напълно фалирали, наистина ли те изобщо не са продуктивни. Това е другата страна на монетата", анализира от своя страна проф. Анри Соука.Дялът на заетите в сивия сектор в Югоизточна Европа и Турция тази година варира между 1/5 и 4/5. Най-малък е процентът в Хърватия, а най-голям - в Косово.

 

bgonair.bg

Четете още: Руският енергиен министър: Няма планове за "Южен поток" през България

Коментари ( 0 )