Напрежението в Керченския проток няма да засегне доставките на газ за България
България трябва да търси варианти за допълнителни резервни мощности, които да бъдат използвани в кризисни ситуации, смята Мартин Владимиров от ЦИД
Публикувана: 26 Nov 2018 | 11:47
Снимка: ИТАР-ТАСС

България не трябва да се притеснява за транзита на природен газ на фона на напрежението между Русия и Украйна в Керченския проток в Азовско море, заяви Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД) по БНР. 
 

„Дори в най-нагорещените месеци на конфликта между Украйна и Русия през 2014-2015 г. преносът на природен газ към България не беше спиран“, припомни той.
 

Коментарът бе направен на фона на новината от неделя вечер, че Керченският пролив е блокиран след инцидент между украински военни кораби и руска брегова охрана, за чието начало се обвиняват и двете страни, а Русия обяви водите около анексирания Кримски полуостров за свои.
 

Три украински плавателни съда – двата катера "Бердянск" и "Никопол" с артилерийско въоръжение и буксирът "Яни Капу", са минали през Керченския проток около 7 ч. местно време, заобикаляйки анексирания от Русия Крим. Те са пътували от Одеса към Мариопол в Азовско море. Според властите на Русия обаче корабите са навлезли незаконно в техни води – без предупреждение и без да реагират на подадените по радиото заповеди. Според украинските власти корабите са спазвали всички норми на морското право.
 

Владимиров засегна и темата за ТЕЦ „Марица Изток-2“, на която според него през последните години изкуствено се налага допълнително значение за енергийната сигурност на страната.
 

"Все още имаме излишък, може би 3 пъти по-големи мощности за генериране на електроенергия, отколкото е средното потребление през годината. Разбира се, ТЕЦ „Марица Изток-2“ играе ключова роля в пиковите часове през зимата“, подчерта експертът.
 

Според него обаче България по-скоро трябва да мисли за резервни мощности, които да се използват в кризисни ситуации.
 

Владимиров смята за възможно решението ТЕЦ „Марица Изток-2“ да премине на природен газ. Природният газ е не само значително по-екологично чист, но и е възможно да поевтинее в бъдеще, обясни той.


Investor.bg


Европейският съюз призова за потушаване на напрежението в Керчинския пролив

Коментари ( 0 )