Европа инвестира 26 млрд. евро във вятърна енергия през 2018 г.
Това са 60% от новите вложения за електроенергия на континента
Публикувана: 18 Apr 2019 | 18:10

Амбициите на „Стария континент“ продължават да са насочени към „зелената енергия“ и инвестициите през изминалите години доказват това. През 2018 г. са вложени общо 26,7 млрд. евро в изграждането на нови вятърни електроцентрали, пише CNBC, позовавайки се на данни от WindEurope.
 

Подобна бе сумата и през 2017 г., но сега технологията е далеч по-добре развита и това дава основание за по-ниската цена за изграждането на една вятърна ферма. През 2015 г. строежът на оншорна централа е струвал около 2 млн. евро, а днес строителството възлиза на 1,4 млн. евро. Що се касае до офшорните – преди четири години те са стрували по 4,5 млн. евро, а днес са по 2,5 млн. евро. С други думи – произвеждането на вятърна електроенергия става все по-евтино.
 

Общият капацитет на новопостроените енергийни централи е 16,7 GW часа, пише Bloombergtv.bg.
 

За 2018 г. в цяла Европа са похарчени общо 65 млрд. евро за вятърна енергия, като в това число влизат и въпросните нови пилони.
 

Припомняме, че датското правителство ще се опита да принуди големите технологични компании в страната да инвестират собствени средства в изграждането на централи за „зелена енергия“. Ако проектът стане факт, тогава инвестициите биха могли да набъбнат още по-сериозно.


Четете още: Измамници лъжат хората, че събират пари за „Нотр Дам“
 

Коментари ( 0 )