Намаляват заетите площи с картофи
Предвид дъждовете, които паднаха , реколтата се очаква да бъде добра
Публикувана: 21 Apr 2019 | 17:06

Заради дефицита на семена през настоящата пролет картофопроизводителите не могат да осигурят нужния им разсад и се очаква площите да бъдат намалени с около 20%, прогнозират браншовици. Така площите, които се очаква да бъдат засадени през тази година ще бъдат около 80-100 хил. дка, докато през предишната те са се равнявали на 120 хил. дка, сочи официалната статистика за културата.Предвид дъждовете, които паднаха през последните няколко седмици, първоначалното развитие на картофените насаждения се очаква да бъде добро.

 

2018 г. бе много тежка за картофопроизводителите в цяла Европа, затова и цените на семенния материал се оказаха с 20-30% по-високи през тази година. Това основно се дължи и на по-ограниченото предлагане от страни, които традиционно се занимават с разпространението на семена за картофи, като Холандия и Полша.

 

В момента на борсите по страната картофите се продават на цени, които са двойно по-високи от миналогодишните, сочат анализи на Държавната комисия по борсите и тържищата. В момента на едро цената на килограм клубени се търгува около 1,20 лв/кг, докато през предишната година те бяха по около 0,80 лв. за килограм. На дребно цената на картофите варира в широки граници – от 1,20 до 2,50 лв., отбелязват от Системата за агропазарна информация.

agrozona.bg

Четете още: Започва изграждането на магистрала "Хемус" между Боаза и пътя Русе - Велико Търново

Коментари ( 0 )