IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Икономика
14:05 | 4 юни 2019
Обновен: 22:40 | 27 март 2024

От 1 юли токът във Варна скача с 3,38%

КЕВР: Нарастването е съобразено с инфлацията

По материала работи: Борис Проданов
От 1 юли токът във Варна скача с 3,38%

Цената на тока от юли ще се увеличи в рамките на инфлацията – около 3,5%. Това заяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов. КЕВР проведе две открити заседания, на които бяха изслушани представители на енергийните и топлинните дружества.

 

„Ако искаме да удовлетворим всички условия на трите ЕРП-та (ЧЕЗ, ЕВН, „Енерго-Про“) и топлинните дружества, цената на тока за бита и бизнеса в страната би следвало да скочи с 50 – 60%, а КЕВР това няма да го допусне. Затова Комисията установи в своя доклад, че увеличението трябва да бъде в рамките на инфлацията между април 2018 и 2019 г.“, обясни още Иванов.

 

Докладът на комисията е приет, след като бяха разгледани постъпилите искания на трите електроразпределителни компании. Tокът за клиентите на ЧЕЗ ще поскъпне с 3,46%, за ЕВН – 3,59%. За Варна, където доставчик е „Енерго-Про“, с 3,38%.

 

От трите дружества бяха поискали скок на енергията. ЕВН поиска промяна на дневната тарифа с 4% от сегашните 0,17997 лв./кВтч. (без ДДС) на 0,18719 лв./кВтч. (без ДДС), ЧЕЗ настояха нощната тарифа да скочи драстично с над 50% и с над 3% скок на дневната, „Енерго-Про“ поиска увеличение с 2,19%, като дневната да се увеличи с 1,7%, а нощната с 4,15%. И трите ЕРП-та искаха по-висока такса за пренос до домакинствата.

 

След заседанието омбудсманът Мая Манолова заяви, че не одобрява решението скокът в цената на тока да се обсъжда в отсъствието на граждански организации. „В петък е предвиден диалог с гражданите, но това ще се случи постфактум, тъй като ЕРП-тата и топлофикациите вече ще са изразили своите възражения в докладите си – без да са чули тревогите на гражданите“, оплака се общественият защитник, цитиран от БГНЕС.

 

Според Манолова поредното увеличение на цената на парното и топлата вода няма да подобри лошото финансово състояние на дружествата. По нейни данни натрупаните загуби само на столичния ТЕЦ са в рамките на 600 млн. лв.

 

Окончателно решение за цената на парното и топлата вода ще се вземе в края на юни отново след обществено обсъждане.

 

Още по темата: Токът скача от юли

Коментари

Новини Варна