Как да изберем новия си касов апарат
Наличието на някои екстри може да е от ключово значение за успеха на бизнеса ви
Публикувана: 5 Jun 2019 | 15:50

Всеки, развиващ бизнес у нас, рано или късно се сблъсква с един често подценяван избор – този на нов касов апарат. Истината е, че макар разликите в цените да са предимно в диапазона между 30-40 лева, то разминаването в характеристиките е значително. Както се казва, дяволът е в детайлите, а наличието на някои екстри определено може да се окаже ключово за вашия бизнес.

 

Както при всеки друг избор на техника е важно да обърнете внимание на преките технически характеристики. Разликите в дисплея, клавиатурата, печатащото устройство и батерията често са големи. Последната е особено значима за мобилните касови апарати, които започват да се използват все по-често от бизнеса у нас, тъй като му позволяват по-голяма гъвкавост.

 

На пазара у нас мобилните устройства често имат сравнително способни батерии, но „дяволът“ в случая се крие във възможностите за зареждането им.

 

Нашият съвет е да търсите касов апарат, който може да се зарежда не само от специализираното си зарядно. Модели като ZIT B30 позволяват зареждане директно от компютър или power bank. Това става посредством наличния micro USB порт. Освен всичко друго той позволява съвместимост с повечето зарядни за смартфони, които също могат да се използват при необходимост.

 

По-големият дисплей е от полза, тъй като позволява извеждането на повече символи и редове. Това никога не е излишно, защото улеснява самия вас.

 

Ако искате да спестите време на вас и вашите клиенти, то не трябва да подценявате характеристиките на печатащото устройство. Повечето касови апарати у нас използват термопринтер. Важна обаче е неговата скорост. Едно от най-способните в това отношения устройства е новият касов апарат ZIT B30. Той печата по 32 символа на ред със скорост от 70 мм/сек. Освен със своята бързина ZIT B30 се отличава с това, че позволява корекция в контраста на печата.

 

Голямата екстра при ZIT B30 е наличието на Easy Load механизъм за зареждане на хартията.

 

Наличието на повече бутони за стокови групи (департаменти) и по-богато функционално меню с възможност за различни видове плащане, отстъпки и много други е важно за всяка фирма.

 

Препоръчително е да заложите на модел с възможност за повече департаменти и задължително с програмируемо име. ZIT B30 позволява да бъдат въведени 30 000 артикула с програмируемо име (20 символа). Броят на департаментите е 50, като всички те са с програмируемо име (20 символа), а бутоните за директна връзка към тях са 6. Касовият апарат позволява да бъде въведено едно основно плащане (в брой) и 4 допълнителни с препрограмируемо име (с карта, по електронен път и други). Менюто позволява да бъде извършвана корекция във височината на шрифта за печат на КЛЕН. Що се отнася до клавиатурата на ZIT B30, тя има 35 на брой бутони, които са изработени от висококачествен материал. Цялостният дизайн е ергономичен и улеснява употребата на богатата клавиатура.

 

Ако искате да оптимизирате своите разходи, трябва да проучите дали избраният от вас касов апарат предлага опцията за Wi-Fi връзка с интернет. Използването на GPRS за връзка с НАП е обичайно, но при него трябва да плащате месечна такса на избрания от вас мобилен оператор. При наличието на Wi-Fi опция може да се вържете към интернет посредством рутера във вашия офис. В този случай ще си спестите един месечен разход, а връзката с НАП остава на същите високи нива. ZIT B30 може да се свързва с НАП не само чрез GPRS, но и с интернет.

 

Не на последно място, задължително е да проучите какво влиза в цената на избраното от вас устройство. Някои касови апарати имат ниска на пръв поглед цена, но това е така, защото за регистрацията в НАП, програмирането и фискализацията се заплаща отделно. Случаят с новия ZIT B30 е различен - в неговата цена влизат всички необходими услуги: регистрация в НАП, програмиране и фискализация, абонамент за СИМ карта и договор за техническо обслужване за 12 месеца.

Коментари ( 0 )