IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Икономика
10:31 | 11 юни 2019
Обновен: 18:44 | 16 март 2024

Липсата на работа гони младите в чужбина или в София

Столицата се превърна в град-държава, коментират експерти

По материала работи: Слав Велев
Липсата на работа гони младите в чужбина или в София

Заради липсата на работа в малките градове младите хора бягат в чужбина. В малките градове и села у нас има все по-малко възможности за развитие, посочиха икономическият анализатор от КНСБ Любослав Костов Росица Иванова.

 

Любослав Костов посочи, че по индекс на човешкото развитие България се намира зад държави като Черна гора, Чили и Антигуа и Барбуда. Той разкри, че за последните 7 години 190 хиляди души са избягали в чужбина, пише Dnes.bg.

 

"Според статистиката за 2018 година емигрантите са 33 000, а имигрантите са 29 000. Само българските граждани, които са напуснали страната, са 15 хиляди. За период от 7 години пък 190 хиляди души са избягали в чужбина. В дългосрочен период има разминаване в структурата на населението", коментира той.

 

Много от хората, които идват в България, идват в големите градове. Има и много голяма вътрешна миграция - от малките населени места хората отиват в големите градове и така се стига до диференциация между регионите, коментира още експертът.

 

Росица Иванова пък сподели, че напоследък се забелязва тенденцията все повече млади хора, които учат зад граница, да се завръщат у нас, за да работят. И отбеляза, че трябва да бъдат разкрити повече работни места по малките градове и села.

 

"Има млади хора, които учат в чужбина, но се завръщат в България, за да работят. Повечето от хората, които се завръщат у нас, смятат че тук има по-добри условия - работно време, работа у дома, здравно осигуряване. Освен това младите могат да живеят не само под наем, но да имат и собствено имущество. Доста е примамливо да живееш в чужбина, но вече владеенето на чужди езици в България е доста добре платено", посочи тя. Това показва, че дори и нискоквалифицираните хора могат да си намерят добре платена работа.

 

"Трябва обаче да се отварят работни места в малките градове и села, тъй като София стана град-държава", обясни Иванова пред Bulgaria ON AIR.

 

Коментари

Новини Варна