КНСБ: Около 5 млрд. лева е натрупаният дефицит в енергетиката
С продажба на активите може да се покрият дълговете, но синдикалистите настояват това да не се отрази на потребителите
Публикувана: 11 Jul 2019 | 15:16

В енергетиката се е натрупал дефицит от 5 млрд. лева. Това съобщи председателят на Националната федерация на енергетиците към КНСБ Георги Петров по време на журналистическия семинар "Жизненият стандарт - във фокуса на медиите" в Белчински бани, цитиран от БТА.

 

Синдикалистът изчисли, че в Националната електрическа компания (НЕК) натрупаният дефицит до миналата година е 4 млрд. лева.

 

"Сега е париран на едно ниво, но той не намалява значително", посочи Георги Петров и допълни, че заради високата цена на емисиите натрупаният дефицит към края на миналата година в "ТЕЦ Марица изток 2" е 1 млрд.лева.

 

Енергийният експерт към КНСБ Антон Иванов обясни, че голяма част от натрупаните 4 млрд. лева задължения в НЕК са заради пропаднали инвестиционни инициативи, включително и за проекта АЕЦ "Белене". Според него регулаторният дефицит възлиза на 1,8 млрд. лева, но общото задължение на НЕК е 4 млрд. лева.

 

"Ако се строши колата по пътя, всички задължения стават изискуеми", отбеляза Иванов. По думите му Фонд "Сигурност на електроенергийната система" много трудно успява да компенсира текущите задължения. Старите задължения, натрупали се с години, остават непокрити от фонда.

 

Антон Иванов смята, че няма как толкова големи задължения да бъдат прехвърлени към потребителите. Той е на мнение, че единственото решение за покриване на тези задължения е активите да се продадат. Държавата също няма как да ги плати, защото Европейската комисия няма да разреши подобна намеса, защото се счита като държавна помощ, която не е позволена.

 

Президентът на КНСБ Пламен Димитров е категоричен, че няма как пазарът да реши този проблем, което означава, че тези 5 млрд. лева ще бъдат прехвърлени на хората или на икономиката.

 

"Ако ги върнем към пазара като активи, може да се подценени, някои може да даде 2 млрд. лева, но даде ли тези милиарди, той ще ги изкара от нас", заяви синдикалния лидер. Той е убеден, че ако държавните енергийни дружества се продадат и станат частни, най-вероятно ще се повиши цената на тока. Димитров твърди, че в момента КЕВР може да потиска цената на тока към държавните дружества, но към частните не може.

 

Investor.bg

Коментари ( 0 )