IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Икономика
16:41 | 11 юли 2019
Обновен: 18:05 | 17 април 2024

Протест срещу строителството на частен имот на ул.„Роза“ във Варна

Недоволните смятат да заведат ново дело срещу ПУП, ако той бъде приет

По материала работи: Борис Проданов
Протест срещу строителството на частен имот на ул.„Роза“ във Варна

Жители на Цветния квартал във Варна се събраха на пореден протест на ул. „Роза“ заради предстоящо строителство пред бл. 21. Те алармират, че пространството е твърде малко, за да има необходимото законово отстояние. Поводът за протеста е, че претендиращите за собственост на парцела пред блока частни лица отново са внесли предложение в общината за изработване на Подробен устройствен план (ПУП), който да позволи строежа.

 

Хората искат вместо кооперация на мястото да има озеленяване, детска площадка и да бъде изградена предвидената в кадастралния план второстепенна улица, която ще е ключова за квартала. Казусът продължава вече близо девет години и е в две направления.

 

„Първо изграждане на второстепенна улица, която е със стратегическо значение, преминаването на пожарни, на линейки, на полицейски коли. Още повече, тук скоро имахме пожар, при който пожарната блокира ул. „Роза“. Имаме становища до 2012 г., след което вече от година и половина нямаме отговори на всички възражения и сигнали от община Варна“, заяви за тв „Черно море“ Валентина Желева – домоуправител на бл. 21.

 

От инициативния комитет „Роза“ са установили редица нарушения по Подробния устройствен план по отношение на нотариални актове.

 

„Имаме писма, писани до кметство „Приморски“, до кмета на община Варна, до главния архитект на община Варна, но към този момент нямаме никакъв отговор. Нещо повече – имаме пратено писмо до Министерския съвет. МС изпраща писмо до община Варна с искане за становище. След това им праща през месец 6 напомнителни писма. И до ден днешен те не са им отговорили“, коментира и Цветомир Гроздев.

 

Протестиращите смятат да заведат ново дело срещу ПУП, ако той бъде приет.

 

„Този парцел тук е последният шанс на нашия район да има нещо различно от бетон, прах и разбити улици. Това, което искаме, е този парцел да бъде или отчужден от община Варна, или собствениците, ако се докаже, че са такива, да бъдат компенсирани с други терени, където застрояването да бъде по-приемливо“, посочи Димитър Люцканов.

 

От община Варна не пожелаха да дадат официален коментар по казуса. В телефонен разговор главният архитект Виктор Бузев посочи единствено, че решението за бъдещето на района ще бъде взето на сесия на Общинския съвет.

 

Нина Рускова

 

Вижте още новини от тв "Черно море": Новините на ТВ „Черно море“ на 10 юли

Коментари

Новини Варна