IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Икономика
14:36 | 17 септември 2019
Обновен: 03:22 | 24 април 2024

Пчелари заобикалят прекупвачи с международна онлайн платформа

Унищожаването на пчелните семейства е сред основните теми на Международния панаир на пчеларски продукти Варна 2019

По материала работи: Слав Велев
Пчелари заобикалят прекупвачи с международна онлайн платформа

ЕЛИ МАРИНОВА

В продължение на три дни пчелари от пет страни се събират във Варна, за да търсят решение на проблемите в бранша и преки пътища към клиентите си. Международният панаир на пчеларски продукти Варна 2019 е работната среща на производители на пчелен мед, търговци, търговско-промишлени палати, агенции за регионално развитие и бизнес подкрепа, регионални / местни власти, агенции и изследователски институти. Организиран е отАгенцията за Икономическо Развитие Варна.

 

Предвижда се специална част на изложението да бъде посветена на новите технологии и модернизацията. Производители на технологии за пчеларството ще бъдат поканени да представят свои продукти. Панаирът е насочен и към международни организации с отношение към производството и търговията с пчелен мед – търговци, продавачи, бизнес организации. Организаторите предвиждат панаира да включва не само предлагане на продукцията на производители, но и организация на семинар за устойчиво пчеларство и биологично земеделие, семинар за най-добрите регионални и международни практики в пчеларството, както и състезания и игри за посетителите по познаването на видове мед.

 

Участват пет страни от Черноморския регион – България, Турция, Украйна, Румъния и Молдова. „Основната цел на работната среща е да се създаде мрежа на производителите на мед и пчелни продукти, за да могат в бъдеще да работят заедно, да обменят опит и информация за новости по отношение на биологичното земеделие и пчеларство и нови технологии. Това каза Тодорка Димитрова – директор на АИР. Пчеларите, освен да се похвалят с постигнатото,  ще обсъдят предизвикателства, проблеми. Ако имат възможност, ще продадат част от меда си директно. Поканили сме представители на организации, които се занимават с изследвания в областта на пчеларството и могат да промотират много интересни продукти, които помагат за наблюдаване състоянието на кошерите и състоянието на пчелите, за да се вземат съответни мерки от земеделските производители.

Проектът е стартирал през март, тази година и по време на посещенията в други страни сред партньорите са поставили въпроси за ниската цена на меда и недостойното заплащане на труда на пчеларите. Варненските пчелари са споделили своите виждания, че ще поискат от общината да бъдат определени места, на които целогодишно да предлагат своя мед директно, без прекупвачи. Голям проблем е унищожаването на пчелните семейства и заболяванията на пчелите в резултат на различни химикали“, допълни Тодорка Димитрова. По време на срещата участниците ще потърсят начини за преодоляване на тези предизвикателства. Ще бъде разгледана възможността за съвместно излизане  на пазара от пчелари в тези пет страни, както и другаде по света. „Имали сме запитване от Канада и др. континенти, но само нашите пчелари не могат да осигурят достатъчно количество мед, например 20 тона.

 

Има голям интерес към нашия мед, защото той е с високо качество и много по-добър от китайския.

 

По думи на Тодорка Димитрова, предвидени са обучения на пчелари в тези страни. Агенцията за икономическо развитие работи по три проекта в момента. По един от тях водеща организация е от Грузия и в момента се прави единен онлайн пазар за пчеларски продукти, както и за други земеделски производители (на зърно, зеленчуци и плодове, на месо). Те биха могли директно да предлагат продукция. С него се прескачат прекупвачите. От една страна се търсят възможности да се модернизира сектора с нови възможности, от друга страна – коопераците на производители да предлагат продукцията си директно,  за да получат по-достойна цена за труда си. От България участват 30 пчелари, гостите са 40 души.

 

 

„За да съберат 1 кг мед, пчелите посещават  5 милиона цветя. Това буди възхищение и уважение. Затова пчелаството е занимание с добавен интелект“,  каза при приветствието си по време на откриване на срещата Методи Николов, председател на УС на Агенцията за икономическо развитие. Той припомни думите на Айнщайн „Ако пчелите изчезнат от Земята, на човечеството му остава не повече от 4 години живот.  По време на изказванията бе посочено, че пчeлитe ca eдин oт ocнoвнитe фaĸтopи зa нaчина ни нa живoт и нaчин нa xpaнeнe, мaĸap и тoзи фaĸтop дa ocтaвa нeвидим зa мнoзинa. Aĸo няĸoй дeн пчeлитe нaмaлeят знaчитeлнo или изчeзнaт, тoвa щe oĸaжe дpacтичнa пpoмянa в иĸoнoмиĸaтa, взaимooтнoшeниятa, лaйфcтaйлa, нaчинът нa xpaнeнe. 

 

Румънци, германци и поляци са най-големите групи чужденци, избрали Варна за почивка

Коментари

Новини Варна