IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Икономика
08:48 | 20 ноември 2019
Обновен: 23:32 | 10 април 2024

Китайски инвеститори проявяват интерес към АМ „Черно море“

Автомагистралата може да стане част от „Пътя на коприната“

По материала работи: Слав Велев
ЗАМ.-МИНИСТЪРЪТ НА РЕГИОНАЛНОТО РАЗВИТИЕ И БЛАГОУСТРОЙСТВОТО НИКОЛАЙ НАНКОВ се срещна с представители на Китайската асоциация на международните контрактори.

Добрият политически диалог, който наблюдаваме през последните години между България и Китай, намира практическо приложение в конкретни споразумения, които, вярвам, ще прераснат в конкретни съвместни инициативи на публично- частно партньорство.” Това заяви зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, който се срещна с представители на Китайската асоциация на международните контрактори.

 

На срещата Нанков представи конкретни проекти в областта на пътната инфраструктура и възможностите за тяхната реализация на принципа на публично-частното партньорство с чуждестранни инвеститори.

 

Сред възможните обекти за съвместна реализация той очерта автомагистралата „Русе – Велико Търново“, заедно с тунела под връх Шипка и автомагистрала „Черно море“.

 

Първият обект е продължение на българска територия на трансевропейския транспортен коридор номер 9, свързващ Югоизточна Европа с Близкия изток.  Вторият – част от транспортен коридор №8 и директна връзка между двете най-големи пристанища у нас – Варна и Бургас, които са „вратите“ на страната ни от Изток към Централна и Западна Европа, познат и като „Пътят на коприната“.

 

„Тези проекти имат изключително висок потенциал за изпълнение на принципа на публично-частното партньорство, както и дават големи възможности за реализиране на чуждестранен бизнес интерес у нас“, подчерта зам. регионалният министър, цитиран от пресслужбата на МРРБ.

 

„Целта на нашата визита е да намерим съвместно с българската страна подходящ вариант за реализирането на конкретни проекти, в това число в областта на транспорта, градското планиране и градоустройство“, каза на срещата председателят на Китайската асоциация на международните контрактори Фанг Кючен.

 

Той подчерта, че в страната ни са дошли представители на най-големите компании в областта на транспортната инфраструктура и китайски банки, които проявяват сериозен интерес за инвестиции в България.

 

Черно море

 

Коментари

Новини Варна