Започна премахването на огнището на африканска чума в с. Брестак(Обновена)
Забавянето е било заради липса на терен за загробване
Публикувана: 13 Jan 2020 | 11:11

От днес започва хуманното умъртвяване на заразените с африканска чума близо 40 000 прасета от свинекомплекса в село Брестак. Това съобщи шефът на Областната дирекция по безопасност на храните във Варна д-р Златина Димова след проведената епизоотична комисия в областната управа във Варна.

 

Забавянето се е получило заради липса на терен за загробване. При направения изкоп багерът ударил на скала и е трябвало да се потърси друго подходящо място.

 

Това е наложило провеждането на извънредна епизоотична комисия в събота. Със съдействието на шефа на Басейновата дирекция за Дунавския район е намерен друг отговарящ на изискванията терен, където са изкопани необходимите траншеи.

 

Епизоотичната комисия е решила също кметовете на селищата във Варненска област да извършат инвентаризация на животните и да извършат нови обходи за установяване на нерегламентирани стопанства, тип заден двор.

 

Третото решение е свързано с организиране на проверки дали се изпълняват указанията на БАХБ и МЗГ свинете от източнобалканската порода да не се пускат свободно на паша. Забраната за тях е в сила още от миналата година.

 

3 нови случая на африканска чума при диви прасета са регистрирани през последните дни във Варненска област. Пробите са изпратени от ловните дружинки в с. Приселци, с. Шкорпиловци и ДЛС „Шерба“. До приключване на ловния сезон броят им ще се увеличи, прогнозират специалистите.

 

Ставри Стефанов

 

Коментари ( 0 )