IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Икономика
09:14 | 6 август 2020
Обновен: 18:26 | 22 март 2024

1500 трошки задръстват паркинги и междублокови пространства във Варна

Собствениците имат срок от две седмици, за да решат какво да правят със старите си коли

По материала работи: Ставри Таргов
1500 трошки задръстват паркинги и междублокови пространства във Варна

Над 15 хиляди стари коли са изчистени от улиците в големите градове у нас през последните 10 години, сочи проверка на „Монитор“.

 

След като кметствата установят зарязаните трошки, лепят стикери, с които дават срок за доброволно премахване, ако това обаче не се случи, се сформират комисии, които вдигат принудително возилата. След това отново има срок, в който собственикът може да потърси старата си кола, но практиката показва, че хиляди коли остават непотърсени.

 

Във Варна над 1500 автомобила, които от години не са в движение и заемат недостигащите паркоместа, задръстват улиците и междублоковите пространства.

 

Те се прочистват планомерно и постоянно през последните няколко години от Общинското предприятие „Общински паркинги и синя зона“, което организира извозването им. Само през 2020 година стотици стари коли са махнати от варненските улици, като над 200 са предадени за рециклиране.

 

С излезлите от употреба автомобили се занимава екип еколози на общинското предприятие, които събират информация за изоставените коли, които не са преминали технически преглед през последните две години.

 

Те им поставят предупредителни съобщения, с които се уведомяват собствениците да ги преместят в свой имот или да ги предадат за рециклиране. Писма с подробни обяснения се изпращат и на адреса на собственика, който се издирва чрез информационната система на КАТ.

 

Собствениците имат срок от две седмици, за да решат какво да правят със старите си коли. След изтичане на срока за доброволното им преместване, общинското предприятие ги репатрира на паркинг, където престояват 3 месеца.

 

Престоят на общинския паркинг за излезли от употреба коли е 40 лева на месец. През това време собственикът може да си вземе автомобила, но ако това не стане, той се счита за изоставен и се предава за разкомплектоване на лицензирана фирма, с която общината има сключен договор.

 

Според директора на ОП „Паркинги и синя зона“ Младен Иванов се репатрират около една трета от всички документално обработени автомобили в града, които са излезли от употреба, съобщава "Монитор".

 


 

Коментари

Новини Варна