Правят “Алея Първа” изцяло пешеходна
Движението на автомобили ще бъде изнесено към ската, изграждат паркинг с 1200 места
Публикувана: 26 Mar 2015 | 15:36
Марин Митев

Идеята е сега съществуващата дамба на “Алея Първа” да бъде изцяло пешеходна зона. Това заяви днес Марин Митев, член на Управителния съвет на "Химимпорт".
Движението на автомобили ще бъде изтеглено в нова пътна артерия в подножието на ската. Разработва се и проект за изграждане на многоетажен паркинг в зоната на бившия бобслей. Така ще се осигури място за паркиране на 1200 коли, като изчисленията на инвеститора показват, че в пикови моменти през лятото, по алеята спират 800 коли. Очаква се до месец да има визоализация на проекта къде ще бъдат изградени паркоместата и къде ще са пешеходните зони. На първо време паркирането в района ще е безплатно, разкри още Марин Митев.
Освен нов път и паркинг тази година ще бъде изградена и подземната инфраструктура на “Алея Първа”, коментира още членът на Управителния съвет на "Химимпорт". Вече са реализирани инвестиции във водоснабдяване и канализация на цялата зона, трасиране и фекални станции, подземен кадастър за общо 20 млн. лв. Досега инвеститорът на "Алея първа" е похарчил за укрепването на ската и оформянето на стария път общо 37 млн. лева. Това е част от задължителната инвестиция от 73 млн. лева, поета като ангажимент пред Българска агенция за инвестиции при продажбата на терена. Към ангажиментите на инвеститора влизат още изграждането на информационен център, воден атракцион, оздравителна зона и център за обучение и квалификация на морски кадри. "Досега на дневен ред беше новото летище, стадионът, сега идва ред на "Алея Първа", категоричен бе Марин Митев.

Черно море

Коментари ( 0 )