Варна остава трета по раждаемост
От началото на годината в морския ни град са проплакали 2470 бебета
Публикувана: 27 Aug 2018 | 15:03

Варна остава на трето място в страната по раждаемост. Това сочат последните данни от националния регистър на Министерството на здравеопазването (МЗ). От началото на годината до 27 август в трите специализирани отделения на морския ни град са проплакали за първи път 2470 бебета.

 

На първо място в страната е София с 6697 новородени, на второ Пловдив с 3592. Последното е за Видин, където има едва 63 бебета.

 

Сравнението със същия период на м.г. показва, че драстичният спад в раждаемостта в цялата страна продължава. Във Варна бебетата са с 231 по-малко, в София с 3576, в Пловдив със 709, във Видин - с 93, сочат данните от националния регистър на МЗ. Според тях спадът в морския ни град е по-малък спрямо другите големи градове.

 

Сред вероятните причини за ниската раждаемост е миграцията на млади хора към по-богатите страни от ЕС, където и заплащането, и условията за живот са по-добри. Според данни от статистиката през последните години близо 1 млн. българи са напуснали страната си в търсене на по-добро бъдеще.

 

Ставри Таргов

 

Още по темата: Варна на трето място по брой новородени

Коментари ( 0 )