IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Избрано
16:31 | 19 септември 2018
Обновен: 12:27 | 16 април 2024

От началото на годината войната на пътя е взела 32 жертви във Варненско

Масови проверки на КАТ за Европейския ден без загинали на пътя

По материала работи: Слав Велев
От началото на годината войната на пътя е взела 32 жертви във Варненско

 

От началото на годината по пътищата във Варненска област са загинали 32 души, което е с 6 повече в сравнение със същия период на 2017 г. Общо са станали 2324 пътно-транспортни произшествия с пострадали. Ранените са 646, като в това число влизат всички посетили болница след катастрофа, независимо дали са имали сериозни контузии. В сравнение с миналата година тежките пътно-транспортните произшествия са със 103 по-малко, а ранените са с 32 по-малко.

 

Днес в България за трета поредна година беше извършена операция „ЕДУАРД“ – ден без загинали на пътя. Тя се организира от Европейската мрежа на службите на пътна полиция и се провежда едновременно във всички държави членки на ЕС. По този повод в цялата страна имаше масови проверки по пътищата, а Варна не направи изключение.

 

„Целта е запазване на човешкия живот, като в 24-часов период е активизиран целия наличен униформен състав. Служителите проявяват нулева толерантност към нарушителите на Закона за движение по пътищата, независимо дали са водачи, пътници или пешеходци, с цел да се спазват стриктно разпоредбите“, коментира инспектор Димитър Дреков от Пътна полиция – Варна.

 

„Извършват се проверки за установяване на административни нарушения, като освен това всички спрени водачи се предупреждават за операцията – че трябва задължително да се спазват правилата за движение. Използват се всички видове технически средства с цел да се намалят предпоставките за настъпване на пътно-транспортни произшествия“, каза още инспектор Дреков.

 

инспектор Димитър Дреков

 

Един от многото постове на пътна полиция във Варна беше разположен на бул. „Княз Борис I“ в района на Делфинариума, като униформените непрекъснато спираха автомобили за проверка. Сред първите проверени беше Фатме Реджебова, която посрещна полицаите с усмивка. „От 35 години съм шофьор. Нямам нито едно нарушение на пътя и притежавам златен талон“, обяви уверено жената, а проверката на полицаите показа, че е изрядна във всяко едно отношение.

 

 

В крайна сметка до 16,00 часа днес във Варна и областта не беше станало нито едно тежко пътно-транспортно произшествие с пострадали, като финалните резултати от операцията ще бъдат оповестени утре. Инспектор Дреков си пожела всеки ден да е без загинали на пътя, но черната статистика сочи, че реалността е коренно различна.

 

 

НИКОЛА ДИМИТРОВ

Снимки: ПЛАМЕН ГУТИНОВ

Коментари

Новини Варна