IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Избрано
08:24 | 17 май 2019
Обновен: 12:01 | 28 март 2024

Днес е Световният ден на хипертонията

Всеки ще може да премери безплатно кръвното си на площад „Независимост“

По материала работи: Ставри Таргов
Днес е Световният ден на хипертонията

Само 40 % от хората в България знаят и контролират високото си кръвно налягане. Това сочат последните проучвания. Ако повече хора имат свободен достъп до скрининг и знания, които да дадат информация за нивото на тяхното кръвно налягане, тогава ще бъде по-голямо и въздействието на ефективните мерки за оптимален контрол на хипертонията в страната.

 

Повече от 20 000 души у нас умират всяка година поради състояния, свързани с високо кръвно налягане – като сърдечни пристъпи, инсулти и бъбречна недостатъчност. Смъртността от мозъчен инсулт в България продължава да е значително по-висока в сравнение със смъртността в Европа. У нас от 55 366 хоспитализирани пациенти с остра мозъчно-съдова болест през 2018 година почти 10% - 5 505 пациенти, са починали.

 

Безплатни консултации в 11 града по случай Световния ден на хипертонията ще има днес. Във Варна мобилният медицински пункт ще бъде разположен на площад „Независимост“ пред Операта.

 

Гражданите ще могат да се информират по проблемите на хипертонията с възможност за квалифицирани консултации за хипертоници; ще получат информационни материали с нормите на поведение при артериална хипертония; ще се измерва тегло и кръвно налягане на желаещите с електронни апарати, снабдени с AFIB-технология за откриване на предсърдно мъждене, без ЕКГ.

 

Тази технология е подходящ и сигурен метод за скрининг на асимптомно предсърдно мъждене в домашни условия за профилактика на мозъчен инсулт и за проследяване ефективността на лечение на пациенти с артериална хипертония и/или с риск от предсърдно мъждене.

 

Тази година инициативата ще бъде проведена под наслов „Качеството на фокус при оптимален контрол на кръвно налягане“. Тя е на Българската лига по хипертония в партньорство с БЧК, Националната пациентска организация, фондация „Национална мрежа сърце за сърце“, Асоциацията на студентите медици в България, Асоциацията на студентите фармацевти в България и други.

 

Основния мотив на националната здравна кампания тази година е да повиши обществената осведомеността и да събере научни доказателства, необходими за оказване на влияние върху здравната политика в България и повишаване качеството на оптимален контрол на кръвното налягане на хората.

 

Черно море

 

Коментари

Новини Варна