IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Избрано
13:42 | 15 октомври 2019
Обновен: 16:14 | 18 април 2024

Варненски психиатри: Данните за самоубийствата са само върхът на айсберга

Тръгва кампания за подпомагане на хората, които са склонни да посегнат на живота си

По материала работи: Ставри Таргов
По повод Деня на психичното здраве проф. Мариана Арнаудова и ръководителят на катедрата по психиатрия и медицинска психология към МУ – Варна, проф. д-р Христо Кожухаров  изнесоха данни за психичните заболявания и проблеми, свързани с лечението на пациенти

800 000 души по света се самоубиват всяка година. Във Варна хората, посегнали на живота си през първото шестмесечие, са 100, с 24 по-малко в сравнение със същия период на м.г. Това обаче е само върхът на айсберга, съобщи на пресконференция Мариана Арнаудова, професор към катедрата по психиатрия и медицинска психология към МУ – Варна, и ръководител на трета психиатрична клиника в УМБАЛ „Света Марина“.

 

Поводът бе Денят на психичното здраве 10 октомври. Само за 1 ден в болницата приехме трима пациенти с агресивни действия спрямо себе си и околните, поясни проф. Арнаудова. И при тримата е установена злоупотреба с психоактивни вещества.  

 

През т.г. по инициатива на Световната здравна организация се провежда кампания „40 секунди на действие“.  Тя е за предотвратяване на самоубийствата, като идеята е, ако имаме близък, приятел или роднина, склонен да посегне на живота си, да разговаряме с него и да се опитаме да му помогнем, каза още проф. Арнаудова. Тя призова всички за съвместна работа по проблема и за създаване на политики за превенция.

 

Според статистиката 10 на 100 000 души у нас  посягат на живота, което е среден и дори нисък показател в сравнение с другите страни по света. Спадът на самоубийствата е тенденция, която се свързва с различни причини. Сред тях са добрата квалификация на специалистите, повишената култура на българина и други.

 

Данните сочат също, че на всеки 60 – 70 опита за самоубийства 2% завършват с фатален край. Като цяло жените посягат по-често на живота си и са по-склонни да търсят помощ при специалист, каза още психиатърът.

 

Ставри Таргов

 

Снимка Пламен Гутинов

 

 

 

Коментари

Новини Варна