Донорите у нас: Едва 16 за миналата година
По критерий на Евротрансплант те трябва да са 10 на 1 милион
Публикувана: 19 Oct 2019 | 13:47

о критерий на Евротрансплант донорите у нас трябва да са 10 на 1 милион българи. Миналата година общо са били 16, до този момент през 2019 година те са едва 13.

 

Това каза пред БНТ Росен Иванов - изпълнителен директор на агенция "Медицински надзор", цитиран от dnes.bg. Той коментира темата с донорството у нас заедно с Стефан Тамбуев - първият българин с белодробна трансплантация във Виена.

 

"Проблемът е в това, че са малко донорите. След това имаме проблем с активността на координаторите по донорството в болниците, които са донорски бази. Говоря за активност, която към момента не може да се контролира, надявам се в близко бъдеще това да се случва. Проблем също така е и недобрата информираност на обществото. Имаме малко над 20% откази на близки за донорство.", обясни Иванов причините за ниския брой на донорите у нас.

 

Стефан Тамбуев разказа за трансплантацията на бял дроб във Виена, която е претърпял през 2014 година. "Трансплантацията се състоя във Виена през януари 2014 година. След като се осъществи, много хора започнаха да ме поздравявам, че съм герой, който е претърпял всичко това. Но в случая герои са лекарите."

Коментари ( 0 )