Във Варна дойдоха безплатните противогрипни ваксини за пенсионерите
Имунизацията е за хора над 65 г. с хронични заболявания
Публикувана: 19 Nov 2019 | 10:42

Безплатните противогрипни ваксини за пенсионерите са вече доставени, макар и с известно закъснение. Това научи Медийна група „Черно море“ от д-р Светлин Митев, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари във Варна.

 

Интерес към безплатната имунизация има, но за ентусиазъм от страна на хората от третата възраст не може да се говори, добави той. Ваксините са за пенсионери над 65 г. с хронични заболявания – сърдечна недостатъчност, астма, диабет и други. Става въпрос за пациенти, при които има голям риск от усложнения при евентуален грип, добави д-р Митев.

 

Той не се ангажира с конкретна цифра за това колко варненци ще бъдат ваксинирани, тъй като в момента колегите му правят списъците за безплатната имунизация. Точният им брой ще стане ясен през декември.

 

Сега периодът е благоприятен за поставяне на ваксината, която е четиривалентна и пази от актуалните грипни вируси - „Бризбейн“, „Канзас“, „Виктория“ и „Ямагата“. След инжекцията организмът придобива имунитет в рамките на 21 дни. Обикновено грипните епидемии във Варна са през януари и декември, припомни шефът на варненските джипита.

 

Както вече съобщихме, безплатната имунизация срещу грип е осигурена от Министерството на здравеопазването. Ваксините са за около 120 000 души или за 10% от хората в третата възраст. Те осигуряват имунитет с продължителност 6 - 8 месеца от датата на поставяне. Дори и човек да се разболее, рискът от усложнения е минимален.

 

Проучване на Медийна група „Черно море“ установи, че на свободния пазар купуването на ваксина и поставянето й излиза около 30 лв. Лекарствата, необходими за овладяване на грипно състояние, са двойно по-скъпи.

 

Ставри Таргов

 

 

Коментари ( 0 )