Да се премахнат ограниченията, заради които връщат пациенти, искат медиците
За това настояват в Декларация няколко организации
Публикувана: 22 Nov 2019 | 13:55

Да има анализ на редица нормативни актове, които влияят в случаи като при починалото 3-годишно детенце и понякога поставят лекарите пред невъзможност да обслужват своите пациенти без да нарушат една или друга разпоредба. За това настояват в Декларация от няколко организации, пише news.bg.

 

Това са: Българска болнична асоциация, Национално сдружение на частните болници, Национално сдружение на областните многопрофилни болници за активно лечение и Сдружение на общинските болници в България. 
 

Те искат властите да променят Закона за лечебните заведения и Националната здравна карта за премахване на ограниченията, за да не се налага в бъдеще да връщат пациенти и да поставят живота и здравето им в риск.

 

Призоваваме за промени в организацията и финансирането на спешната и неотложната медицинска помощ, които да позволят ефективното включване на лечебните заведения за извънболнична помощ в този процес, и създаване на процедури и организация за взаимодействие и сътрудничество помежду ни в обслужването на болните - се казва в декларацията - Призоваваме да се премахнат лимитите да се въведат модерни, гъвкави механизми за контрол над свръх потреблението на здравни услуги. Призоваваме за премахване на ограниченията пред разкриването на нови дейности в лечебните заведения, за да можем да отговорим на променящите се нужди и очаквания на пациентите. 

 

 

От сдруженията изразяват съболезнования на семейството и близките на починалото три годишно дете и обясняват, че искат анализ на нормативни актове, които според тях поставят лекарите пред невъзможност да обслужват своите пациенти без да нарушат една или друга разпоредба.

 

Въведеното с Националната здравна карта лимитиране на броя на леглата, забраната за промяна и дори заместването им по специалности, което се следи автоматично от НЗОК, ни поставя непрекъснато в ситуации, в които сме принудени да връщаме болни, които имаме капацитет да лекуваме, но нямаме право, пишат медиците.

 

Потърпевши от това са най-вече пациентите, чието лечение е отложено, понякога с фатален край. Не трябва да допускаме да умират хора, затова, че е по-лесно да се администрира една дейност с подобен род забрани и ограничения. 
 

В моменти като този, не трябва да се противопоставяме и да търсим вина един на друг, а трябва заедно в сътрудничество с всички институции и организации да решим проблеми, назрели от много години, пишат в декларацията си медиците.

 

Те са готови да предоставят информация и експерти за намиране на най-доброто решение без отлагане.

 

По разпореждане на премиера Бойко Борисов, шефовете на трите болници с отношение към случая със смъртта на 3-годишното момченце бяха временно отстранени.

 

Резултатите от аутопсията на детето показали, че пневмония е причината за смъртта на детето. Вчера резултатите от проверката в трите болници потвърдиха причината за смъртта на детето.

 

Коментари ( 0 )