IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Избрано
13:50 | 16 януари 2020
Обновен: 16:49 | 21 март 2024

И през 2020 г. образованието остава приоритет №1 за Варна

Телевизия „Черно море“ ще излъчи утре общественото обсъждане на бюджета пряко в ефир и on-line на www.chernomore.bg

По материала работи: Борис Проданов
И през 2020 г. образованието остава приоритет №1 за Варна

Близо 154 млн. лв. от рекордния Бюджет 2020 на Варна в размер на около половин милиард лева ще се инвестират във функция „Образование“. Това е и най-големият дял, 40% от цялата макрорамка. Кметът Иван Портних посочи, че средствата са увеличени с 11,3 млн. лв. С тях ще се подобри образователната инфраструктура в детски градини, гимназии, училища. Общината ще продължи да създава все по-модерна материално-техническа база.

 

Публичното обсъждане на бюджета е утре от 11,30 до 13,30 ч. в зала „Пленарна” в община Варна. Телевизия „Черно море“ ще го излъчи пряко в ефир и on-line на www.chernomore.bg.

 

“Най-добрата инвестиция е именно образованието. Както за младите хора, така и за Варна. Затова ще продължим традицията да отделяме най-много средства именно в това направление“, коментира кметът.

 

7,9 млн. лв. са капиталовите разходи в образованието. Предстои да се направи основен ремонт и промяна на предназначението на сградата на Дом „Другарче“, която ще стане филиал на детска градина „Петър Берон“ с 4 градински групи и 1 яслена група. Ще бъде завършено изграждането на детска градина „Карамфилче“. Готови са проектите за още четири нови градини - на ул. "Хъшове" №2,  в с. Тополи, за нови корпуси на ДГ №39 „Приказка“ и ДГ №14 „Дружба“. За тях община Варна е подала проектно предложение за финансиране от централния бюджет. Продължава изграждането на НУ „Васил Левски“ в кв. „Аспарухово“ и преустройството на помещения в I EГ. Ремонт и реконструкция на площадките за игра ще бъдат направени в 12 детски градини и 5 училища – СУ "Гео Милев", СУ "Елин Пелин", IV ЕГ "Фр. Ж. - Кюри", СУЕО "А. С. Пушкин“ и ОУ "Св. св. Кирил и Методий".

 

1,1 млн. лв. са заделените средства за общински образователни програми - „Програма за насърчаване творческите заложби на ученици и студенти с изявени дарби през 2020 г.“, „Програма за приобщаващо образование на деца, ученици и студенти от различни етнически групи и в неравностойно социално положение през 2020 г.“, „Програма за квалификация и насърчаване на педагогическите кадри в община Варна през 2020 г.“.

 

Повече пари има и за функция „Здравеопазване“. Макрорамката е 23,4 млн. лв., като увеличението спрямо първоначалния бюджет на 2019 г. е с 2,3 млн. лв. 3,7 млн. лв. са средствата в проектобюджета за социалната програма на община Варна. 349 000 лв. са предвидени за общински програми със здравна насоченост и превенция.

 

Прочетете още: В петък пряко по тв „Черно море“ ще се излъчва обсъждането на Бюджет 2020

 

Коментари

Новини Варна