IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Избрано
16:56 | 16 февруари 2020
Обновен: 14:41 | 27 март 2024

Пробното преброяване на населението започва през март

Хората трябва да отговорят на 30 въпроса

По материала работи: Слав Велев
Пробното преброяване на населението започва през март

В Разград, Велинград, Студентски град в София и няколко села в близост до първите два изброени града ще бъде направено пробно преброяване, за да се обхване цялата палитра от разнообразието на българското население.

 

Това заяви председателят на Националния статистически институт (НСИ) Сергей Цветарски в сутрешния блок на БНТ по повод предстоящото преброяване на населението през януари 2021 г.

 

Хората трябва да отговорят на 30 въпроса, за сграда и жилище също има отделни въпроси. Въпросите са задължителни, а отговорите са пожелателни.

 

По думите му преброяването на населението е трудно за провеждане, отговорно и за това ще бъде направено предварително пробно преброяване през март.

 

Цветарски не очаква всички хора да се преброят по електронен път. Прогнозите на НСИ са за 60-65% от хората, които да използват електронното преброяване.

 

Цветарски посочи, че преброителите ще бъдат по-малко, защото ще бъде по-ефективно. За много хора в по-малките населени места преброяването се превръща в празник, изтъкна той

 

Не всички страни питат за етническа група, но НСИ няма да пита за трети пол. НСИ пита за биологически пол - мъж и жени, но няма да пита за това колко книги имаме в домашната библиотека.

 

Преброяването на населението фотографира състоянието на хората такова, каквото е, подчерта председателят на НСИ.

 

Цветарски не може да каже колко процента е циганският етнос, но преди 10 години циганите били 340 000 души. НСИ счита, че това число е занижено и голяма част от циганите не се самоопределят като такива. Шефът на НСИ призова хората да участват в преброяването, защото е интересно и от хората зависи как ще се управлява държавата.

 

Четете още:  

Коментари

Новини Варна