Отбелязваме 147 години от гибелта на Васил Левски
Вижте програмата във Варна
Публикувана: 19 Feb 2020 | 7:00

Варна се прекланя пред паметта на Васил Левски. Отбелязваме 147 години от гибелта на Апостола на свободата с възпоменателна церемония и общоградско поклонение.

 

Вижте програмата: 

 

10:00 ч. - Поднасяне на венци и цветя

Място: Барелефът на Васил Левски – кв. „Левски”

 

 

11:00 ч. - Общоградско поклонение, заупокойна молитва и полагане на венци и цветя с военен ритуал

Място: Паметникът на Васил Левски в Морската градина

 

 

Организатор: Община Варна

 

Съорганизатори: Военноморските сили на Република България, Варненската и Великопреславска света митрополия, Район „Приморски”, Народно читалище „Васил Левски - 1945”

 

Васил Иванов Кунчев, известен като Васил Левски и Апостола на свободата е идеолог и организатор на българската национална революция, основател на Вътрешната революционна организация (ВРО) и на Българския революционен централен комитет (БРЦК), български национален герой. Създадената от Левски Вътрешна революционна организация е основата, на която стъпват организаторите на Априлското въстание. Това въстание и последвалата Руско-турска война, довеждат до възстановяване на държавата България на европейската карта. На 27 декември 1872 г. е заловен от турската полиция до Къкринското ханче, край Ловеч. На 19 февруари (6 февруари по стар стил) 1873 г. Левски е обесен в околностите на София. Мястото на обесването на Васил Левски се намира в центъра на днешна София, където е издигнат негов паметник. Всяка година, на тази дата България скърби за Апостола на Свободата и отдава почит пред делото му.

Коментари ( 0 )