СЗО: Антибиотици и промивки не помагат срещу коронавируса
Препоръчва се проветряване на помещенията, почистване на предмети
Публикувана: 27 Feb 2020 | 8:21

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

 

 

Антибиотиците и ваксините не помагат срещу коронавируса, съобщи Световната здравна организация (СЗО) в препоръки, които целят да развенчаят най-често срещаните митове около новия коронавирус COVID-19.


Макар че антибиотиците не могат да помогнат срещу вируса, те се използват за лечение на последващите бактериални инфекции, казва СЗО, цитирана от dnes.bg.


Според информацията въпреки, че основните причини за смъртността от вируса са усложнения от скоротечна пневмония, хората, които са се ваксинирали срещу пневмония, не са предпазени от коронавируса. Ваксината за сезонния грип също не е ефективна.


Епидемиолозите предупреждават, че макар че вирусът се предава по въздушно-капков път, промивките на носа не са гаранция срещу заразяване. Те съветват вместо това измиване на ръцете със сапун, избягване на ръкостискане и носене на маски. Сешоарите с топъл въздух не са достатъчни за дезинфектиране на ръцете, както и лампите с ултравиолетова светлина, се казва още в напътствията на СЗО.

 

Засега няма специфично лечение на COVID-19, така че подходът, използван за лечение на пациенти с коронавирусни инфекции, е за третиране на клиничните симптоми като висока температура или затруднено дишане. Прилагат се антивирусни лекарства, вливане на течности и кислородна терапия.

 

Специалистите предупреждават, че липсата на повишена температура не е гаранция, че човек не е заразен с вируса, тъй като той може да е носител, без още да е развил симптомите на заболяването. В този смисъл термоскенерите по летищата могат да уловят не повече от 20 на сто от болните. Въпреки това епидемиолозите съветват температурата да се мери поне веднъж дневно при пътуване до рискови зони и общо неразположение.

 

В същото време, според СЗО получаването на пратки и писма от Китай не е опасно и не води до предаване на вируса, който живее в атмосферата не повече от 9 часа. Препоръчва се обаче проветряване на помещенията, почистване на често използвани повърности и въздържане от размяната на предмети.

 

Децата и особено възрастните със съпътстващи заболявания са по-уязвими от действието на вируса, но хора от всички възрасти могат да се заразят и да се разболеят от него. Макар че коронавирусите се разпространяват сред животните, досега не са известни случаи на пренасяне на заразата от домашни любимци към хората.


Междувременно в сряда Норвегия, Северна Македония и Гърция обявиха за първи потвърдени случаи на COVID-19. Бразилия съобщи за първи случай в Латинска Америка, а Грузия се оказа първата държава в Кавказкия регион, която потвърди за заразен. Франция и Германия съобщиха за няколко нови случая, както и за пациенти в критично състояние. 60-годишен учител почина от вируса в Париж, като властите не могат да установят той да е пътувал до някои от районите със заразени или да е общувал хора, идващи от такива.

 

Междувременно испанските власти наложиха 14-дневна карантина на гостите на хотела в Тенерифе, където във вторник коронавирусът беше установен у лекар от Италия. В хотела се оказа и българско семейство, на почивка в Испания. Те ще пазят стаите си до 10 март.

Коментари ( 0 )