IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
Политика
17:29 | 28 март 2020
Обновен: 09:19 | 13 април 2024

Бойко Борисов: Светът има пари за около три месеца криза

След здравето, най-важно е да опазим работниците, каза още премиерът

По материала работи: Борис Проданов
Бойко Борисов: Светът има пари за около три месеца криза

Първата единствена най-важна грижа това е животът и здравето на хората, затова възложих на Щаба и МЗ да прегледат още веднъж всички лекари, лаборанти, шофьори, РЗИ, и всички, които са имали досег с коронавирус, да няма нито един пропуснат човек относно допълнителното възнаграждение от 1000 лв. Това съобщи премиерът Бойко Борисов след заседание на Тристранния съвет в Министерски съвет. Ако има пропуснат човек за парите, ще има наказания, закани се премиерът.

 
Паралелно с това е възложено на Пожарната да създаде щаб от доброволци – вече има около 3000 души, предимно в противопожарната охрана, но е хубава новина, че има хора под ръка.

 
На много места има телефони за подпомагане на нуждаещите се.


В 16 ч. днес с Горанов, Сачева и Караниколов водихме един час разговор с шефа на МВФ, исках да се запознаем с мерките, които се взимат по света и дали са по-добри от нашите.


Към този момент България се дава за пример за адекватни, точни и бързи мерки, съобщи премиерът.


Сега основен въпрос е колко ще продължи кризата – светът има пари за около три месеца, а ако продължи повече, вече нямаме отговор как да разположим парите във времето. Затова говорихме със синдикатите и се разбрахме, че е важно да има пари за хората на първата линия.

 
Ще мобилизираме и курсантите, които не са на училище сега, да подпомогнат работата в КПП-тата.

 
81 държави са заявили парична помощ, което е безпрецедентно – най-много са били 3-4 държави наведнъж, съобщила Кристалина Георгиева пред Борисов.

 
В нашите предприятия проблемите са у тези, които произвеждат части за автомобили за Европа, защкото там производството е блокирано. Истински всички се молим този пик да отмине по-бързо, допълни Борисов.


Така че освен здравето, най-важно е след това да запазим работниците, за да може предприятията да заработят веднага след кризата.

 
Борисов посъветва журналистите да проверят какъв е размерът на спестяванията на хората в банките.

 
Вицепремиерът Марияна Николова съобщи, че тристранният съвет е определил мерките за подкрепа на бизнеса. АИКБ и КРИБ не са подкрепили предложените мерки, съобщи Николова. Двете организации настояват за промени в Закона за извънредното положение, както се създаде и публичен списък на всички фирми, получили финансиране от държавата.

 
Според КНСБ заложената мярка за преодоляване на безработицата е безпрецедентна по своят обхват и размер, допълни вицепремиерът.

 
Тристранният съвет продължава да обсъжда мерките по икономическата част, и утре до обяд ще е готово окончателното постановление в МС.

 

Канал3

 

Прочетете още: Социалните партньори ревизираха мярката „60:40“ в подкрепа на бизнеса

Коментари

Новини Варна