IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Избрано
20:41 | 3 април 2020
Обновен: 17:03 | 23 април 2024

Окончателно! Извънредното положение ще е до 13 май

122-ма депутати гласуваха "за" предложението на Министерския съвет

По материала работи: Борис Проданов
Окончателно! Извънредното положение ще е до 13 май

Извънредното положение, в което се намираме от 13 март и строгите мерки за спирането на разпространението на коронавируса, ще продължат до 13 май. Това решиха депутатите по предложение на правителството.

 

По време на извънредното си заседание днес депутатите приеха на първо четене и актуализацията на бюджета. Парламентът гласува на първо четене и промени в Закона за енергетиката, с които се регламентират правилата и сроковете за това как ще става връщането на сумите по договори, сключени между обществения доставчик "Булгаргаз" ЕАД и неговите клиенти.

 

Поправките се налагат, за да влезе в сила договореното на 5 август 2019 г. между "Булгаргаз" и "Газпром" намаление от 40% на доставяния за България газ.

 

Промените предвиждат Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) да приема решения за утвърждаване на цени на природния газ със задна дата от 5 август 2019 г. досега, както и да утвърждава цените на природния газ всеки месец от първо число в съответствие с постигнатата договореност между "Газпром" и "Булгаргаз".

 

По време на заседанието депутатите промениха на първо четене и Закона за извънредното положение.

 

Според приетите поправки лицата на висши публични длъжности ще могат да подават имуществените си декларации пред антикорупционната комисия вместо до 15 май, в срок до един месец след края на извънредното положение.

 

Освен това се предвижда държавните и местните органи да могат да заседават от разстояние, като се осигури пряко и виртуално участие на техните членове по време на извънредното положение. Същото ще важи и за комисии, фондове и съдилища.

dnes.bg

 

Как ще се отрази COVID-19 върху икономиката на Варна?

 

Коментари

Новини Варна