IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Избрано
17:47 | 5 април 2020
Обновен: 09:02 | 26 март 2024

Промяна: Държавата ще поема и част от осигуровките по схемата 60 на 40

Глобата за разходка в парка ще е 300 лв., за второ нарушение - 1000 лв.

По материала работи: Ставри Таргов
Промяна: Държавата ще поема и част от осигуровките по схемата 60 на 40

Бюджетната комисия в НС прие предложение на Йордан Цонев, така държавата, освен 60% ще заплати и осигуровките, така че сега схемата ще бъде наистина 60/40. Това заяви депутатът Менда Стоянова след днешното заседание на бюджетната комисия на НС, съобщи Нова тв.

"Решихме в бюджетната комисия да се съобразим с исканията на бизнеса. Освен прилагане на мярката 60 на 40 за бизнеса, държавата, освен тези 60%, ще заплати и осигуровките, които се дължат от работодателя. Т.е. схемата няма да е 70 на 30, а ще бъде наистина 60 на 40. Смятам че можем да поемем този допълнителен разход“. Това заяви след заседание на бюджетната комисия нейният председател Менда Стоянова.

 

Ще се поемат само вноските на работодателя - личната остава за служителя, каза още тя.

 

"Смятам, че при тази ситуация може да поемем този допълнителен разход от тези милиард и половина във фонд "Безработица". Това значително подобрява мярката и дава възможност на повече работодатели да се възползват", уточни тя.

 

"Освен това може да се взема безлихвен кредит от 1 500 лв на месец, срок на погасяване – 10-годишен. От това може да се възползват всички самоосигуряващи се лица", добави тя.

 

"Приехме и текст всички общини да редуцират или освободят от наеми или такси за ползване - тротоарно и т. н., своите наематели за срока на извънредното положение", каза Менда Стоянова.
"При забавяне на плащанията по кредити и лизинг – няма да се начисляват лихви", съобщи председателят на бюджетната комисия.

 

Тя заяви, че предложението за редуциране на глобите също е било прието. „То ще се отнася за другите мерки извън нарушението на мярката за карантина. Там глобата остава 5000 лв. Една разходка в парка ще струва на този, който бъде хванат, 300 лв. При повторно нарушение глобата ще бъде 1000 лв.“, каза още Стоянова.

 

Тя заяви и че се спира изплащането на субсидиите на политическите партии за периода на извънредно положение, а парите ще се използват само за борба с коронавируса.

 

Dnes.bg

Коментари

Новини Варна