Дареният ни от Япония "Авиган" не става за коронавирус!
Японското лекарство за коронавирус не даде ефективен резултат, няма доказателства за подобряване на състоянието на пациентите
Публикувана: 20 May 2020 | 12:30
Снимка: Фейсбук, Екатерина Захариева

Лекарството "Авиган" ("Фавипиравир", "Фавилавир"), на което се възлагат големи надежди във връзка с лечението на коронавирус, засега не е потвърдило своята ефективност по време на клиничните изпитания.

 

Припомняме че в началото на април вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева се похвали във фейбуск, че България ще получи безвъзмездно японска доставка от важно лекарство за коронавируса. Става въпрос за противогрипното лекарство "Авиган".

 

"То ще бъде използвано за лечението на заболелите от коронавирус у нас", написа на страницата си във Фейсбук вицепремиерът Екатерина Захариева.

 

"Само солидарни и обединени можем да се справим с предизвикателството COVID-19. Искрено желая на японския народ, с когото ни свързват топли и приятелски чувства, скорошно преодоляване на кризата. Миналата година чествахме 110 години от установяването на дипломатически отношения между двете ни страни, които съм сигурна, че ще продължат да се развиват и задълбочават.", пишеше още вицепремиерът и външен министър Захариева.

 

До момента, обаче, няма научни доказателства на ефективността на лекарството. За да бъде одобрено за прилагане при лечение на болни от коронавирус, са необходими конкретни данни за намаляване на вируса в организма и за подобряване на състоянието при пневмония.

 

В момента се правят клинични изследвания с 86 пациенти с леки симптоми или без такива, предава БГНЕС. На една група са започнали да дават препарата от първия ден на хоспитализацията, а на друга – от шестия ден. Според междинните данни, няма видима разлика в коефициента на намаляване на вируса.

 

Лекарството е разработено в Япония преди 6 години като противогрипен препарат. При опити върху животни са констатирани странични ефекти върху развитието на ембрионите, поради което той не се изписва на бременни жени. Лекарството попада в списъка на препарати, които може да се ползват за лечение след специално правителствено разпореждане, в случай че другите лекарства не действат. Междувременно китайски лекари заявиха, че е ефективен при лечението на пневмония, предизвикана от новия вид коронавирус.

 

Япония започна да провежда изпитания на препарата през март, като наличните в страната запаси от "Авиган" са достатъчни за лечението на 2 милиона души.

 

 

 

Коментари ( 0 )