IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Избрано
09:52 | 28 май 2020
Обновен: 14:03 | 25 март 2024

COVID-19 съкръщава средно с по 12 г. живота на всеки преболедувал

Коронавирусът уврежда не само белите дробове, но и сърцето

По материала работи: Слав Велев
Снимка: МС

COVID-19 е отнел средно 13 години живот при мъжете, които са починали и средно 11 години при жените. Това сочат данните на италианската университетска болница "Сан Матео" в Павия. Това съобщи по време на днешния брифинг генерел-майор, проф. д-р Венцислав Мутафчийски, директор на ВМА и председател на Националния оперативен щаб, цитиран от "ДНЕС.bg".
 

Коронавирусът уврежда не само белите дробове, но и сърдечния мускул и останалите органи, добави още той.

 
Делегация от ВМА е посетила италианската университетска болница "Сан Матео" в Павия. Те са се срещнали с целия борд на директорите и шефовете на департаменти, които са се занимавали пряко с коронавируса.


Мутафчийски посочи, че освен меренето на температура, след това италианците правят ехографско изследване на белите дробове, което не е особено разпространена практика в България, рентгенография и накрая скенер.

 
Колегите му на Ботуша съобщават и за кожни промени до около месец след прекарване на инфекцията. Правили са биопсии на сърца, по този начин е доказано засягането на миокарда.
 

COVID-19 е отнел средно 13 години живот при мъжете, които са починали и средно 11 години при жените.

 
Италианците отчитат, че има 42% смъртност в интензивните отделения и споделят честите усложнения от пневмоторакси, които се получават при интубирани пациенти. Във ВМА също е имало такъв случай на починал пациент след плазмопреливане.

 
"Използват прясно замразена плазма и правят количествен анализ на нивото на антителата. Отчели са при преболедували от коронавирус най-добра наситеност на антитела има в първия един месец след заболяването. До третия месец има рязък спад на антителата. На третия месец тази плазма не може да се води хиперимунна и те не я използват", допълни Мутафчийски.

 
Генералът заяви още, че ВМА ще подпише договор със "Сан Матео" за обмяна на технологии и идеи.

 

Още новини от страната ще намерите на "ДНЕС.bg"

 

Коментари

Новини Варна