IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Избрано
09:52 | 31 май 2020
Обновен: 11:12 | 26 март 2024

Днес е Световният ден без тютюн

Мотото тази година е „Да говорим открито за последствията от пушенето!”

По материала работи: Ставри Таргов
Днес е Световният ден без тютюн

По традиция всяка година по инициатива на Световната здравна организация (СЗО) на 31 май се отбелязва Световния  ден без тютюн. Събитието се провежда в страните по целия свят, като се подчертават рисковете за здравето, свързани с употребата на тютюн и се призовава за ефективна политика за намаляване на нивата на потребление.

 

За 2020 г. темата за Световния ден без тютюн, определена от СЗО е „Да говорим открито за последствията от тютюна!” Фокусът на посланията през 2020 г. са насочени към ограничаване на отрицателното въздействие на тютюна върху здравето на младите хора, съобщават от РЗИ - Варна.
 
 Световната здравна организация обявява глобалната кампания #TobaccoExposed. Тя цели да разкрие дългогодишните тактики на тютюневата индустрия за привличане на младите хора към употреба на тютюневи изделия, а в последно време и на т.нар. „бездимни“ продукти – електронни цигари и нагреваеми тютюневите стикове.

 

СЗО подчертава, че днес е особено важно младите и човечеството като цяло да дадат отпор на пушенето, защото проучванията показват, че при пушачите съществува и по-висок риск за тежко протичане на коронавирусната инфекция (COVID-19).

 

 В световен мащаб вече 1 милиард и 300 милиона души употребяват тютюн, а на всеки четири секунди пушенето отнема по един човешки живот. Тютюневата индустрия е в непрестанно търсене на нови потребители, които да „заместят“ милионите хора, загиващи всяка година от болести, свързани с консумацията на тютюневи изделия.

 

Затова тя все по-често се ориентира към децата и юношите, като използва специфични тактики за маркетинг и реклама.

 
Една от най-находчивите стратегии за привличане на нови потребители е пускането на пазара на нови бездимни продукти като електронните цигари (или „вейп“) и нагреваемите тютюневи изделия, наречени още тютюневи стикове.

 

Те са рекламират като „социално приемливи“, „с намалена вреда“ и „по-безопасна алтернатива“ на традиционните цигари.

 

Тези продукти имат редица атрактивни характеристики – сладки аромати, харесвани от децата и тинейджърите, консумират се в устройства с елегантен дизайн и са лесни за носене и прикриване, оформени например като флашка или кутийка за бонбони. Всичко това влияе младите хора да подценяват здравните рискове и да ползват съответните продукти, които всъщност подобно на тютюна са доказано вредни за здравето и предизвикват зависимост. 

 

Проучванията показват, че пушачите са изложени на по-висок риск от развитие на усложнения и смърт при COVID-19 в сравнение с непушачите. Известно е, че инфекцията атакува основно белите дробове, а тютюнопушенето уврежда тяхната функцията и пречи на борбата с коронавируса, като отслабва ефективността на имунните клетки и производството на антитела.  

 

Спирането на пушенето намалява вероятността от инфектиране и има незабавно положително въздействие върху белодробната и сърдечносъдовата функция, а подобрението им се увеличава с времето. Така при евентуално заболяване от COVID-19 бившите пушачи повишават способността на организма си да реагира адекватно на инфекцията и намаляват риска от развитие на тежки, застрашаващи живота симптоми.

 

Министерство на здравеопазването чрез Регионална здравна инспекция Варна си поставя за цел да се насочат усилията към реализиране на ефективни превантивни дейности по отношение на преодоляване на тютюневата зависимост.  

 

Всеки желаещ да спре цигарите може да получи безплатна консултация в Кабинет за отказ от тютюнопушене.

 

Запазете вашия час на телефон 052/665-306, ул.”Брегалница” 3, етаж 11, стая 1109. 

 

По повод Световния ден без тютюн Министерство на здравеопазването организира конкурс за плакат на тема „Да говорим открито за последствията от тютюна!“, посветен на превенцията на тютюневата зависимост.
 

 

Черно море

Коментари

Новини Варна