Кои мерки падат от 1 юни в България?
Отварят закрити площи на ресторанти и игрални зали
Публикувана: 1 Jun 2020 | 8:17
Снимка: DW

Продължава разхлабването на мерките срещу коронавируса у нас. Специалистите отчитат спад на новите заболели, а няколко поредни дни броят на оздравелите е повече от броя на заболелите. Следващата важна дата е 1 юни, от когато влизат в сила още няколко промени.

 

От първия ден на първия летен месец ще отпадне 14-дневната карантина за влизащите в България хора от страни в ЕС. Карантината остава само за влизащи от 8 страни - Швеция, Великобриния, Белгия, Ирландия, Португалия, Испания, Италия и Малта.

 

От същата дата отпада и карантината за влизащи от нашите съседни държави Северна Македония и Сърбия, които не са част от ЕС. Ще бъде обаче попълвана декларация, в която ще се посочва, че съответният преминаващ е запознат с епидемиологичната ситуация в страната на вход.

 

У нас от 1 юни се възобновяват и международните пътнически превози.

 

Със заповед на здравния министър Кирил Ананиев, считано от 1 юни се разрешават посещенията в закрити площи на ресторанти, заведения за бързо хранене, питейни заведения, кафе-сладкарници, детски и спортни съоръжения на закрито, увеселителни и игрални зали, в т.ч и тези в търговски центрове тип МОЛ и барове. На този етап обаче остават затворени дискотеки, пиано-барове и нощни барове.

 

Също считано от 1 юни се разрешават всички извънкласни занимания като занимални, клубове, детски центрове и други.

 

Както е известно, считано от 26 май, бе разрешена работата на културно-развлекателни мероприятия (театри, концерти, сценични прояви, занятия от танцовото, творческото и музикално изкуство, както и занимални от юридически и физически лица и други), при заетост на местата до 30 % от общия им капацитет на закрито и до 50% от общия им капацитет на открито и при максимален капацитет на използване на залите (читалища, детски комплекси, културни домове, младежки центрове, училищни салони и зали, частни обекти, военни клубове и други) според квадратурата на помещението при заетост на местата не повече от 20 човека за груповите занимания, и не повече от 1 човек на 4 кв. м. площ.

 

Носенето на маски в затворени пространства и градския транспорт обаче остава задължително.

 

Черно море

Коментари ( 0 )