IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Избрано
09:48 | 27 юни 2020
Обновен: 07:36 | 15 април 2024

Кърлежите изпълзяха в жегите във Варна

139 души са потърсили медицинска помощ, почти два пъти повече отколкото през миналата седмица

По материала работи: Ставри Таргов
Кърлежите изпълзяха в жегите във Варна

139 души от Варненска област са потърсили медицинска помощ след ухапване от кърлежи през седмицата. Това сочат последните данни от РЗИ.

 

130 от тях са от Варна, останалите от селища в областта. През миналата седмица ухапаните са били едва 78.

 

За щастие случаи на марсилска треска и лаймска болест няма.

 

Основната причина за нашествието на паразитите е топлото и влажно време и бързо избуяващите треви. Гадинките се крият в тях и атакуват хора и домашни любимци.

 

Според специалистите тревата трябва да се коси редовно и височината й да не достига повече от 5 см.

 

Съветът е след всеки излет сред природата и преминаване през неокосени полянки и градинки човек да оглежда тялото си за забити паразити. В много случаи те попадат по дрехите и впоследствие – по кожата.

 

Ако бъде изваден до 24 часа, кърлежът трудно може да навреди. Във всички случаи е необходима консултация с медицинско лице, тъй като последствията може да са лаймска болест, марсилска треска, Ку-треска, тетанус и други.

 

Най-добре е убитият кърлеж да се занесе за изследване в лаборатория, за да се разбере каква зараза е пренасял и съответно какъв антибиотик да се предпише, напомнят епидемиолозите.  

 

Ставри Таргов

Коментари

Новини Варна