Туроператори: Ако не отворим границите за Русия и Украйна, ще фалираме
Българите предпочитат нощувки през почивните дни
Публикувана: 2 Jul 2020 | 9:24

Туристическият бизнес по морето настоява държавата да отвори границите за туристите от Украйна и Русия. Двете държави са в "черния списък" на ЕС, но той е с препоръчителен характер.

 

80% от туроператорите у нас работят на руския и украинския пазар и, ако България не отвори границата, те ще фалират, а сезонът ще бъде провален. През миналото лято близо 800 000 летовниците от Украйна и Беларус са почивали на нашето море.


"Приканваме нашето правителство за спешно отваряне на границите с Украйна като един голям пазар и последващо отваряне на пазар Беларус и Русия", апелира туроператорът Иван Кирязов.

 

В момента към 1 юли спадът на тези пазари е 100%. Туристите от Украйна пътуват безвизово и туроператорите са убедени, че при отваряната на границата те ще се възползват от почивка у нас.

 

"Немският пазар е доста надежден, макар че самите германци се колебаят да пътуват със самолет, поляци, чехи и унгарци са доста по-смели", обясни зам.-председателят на Регионалната туристическа камара Деница Колева.

 

Туристическият бизнес се надява на българските туристи, но до момента се реализират нощувки единствено през почивните дни. "Идват българските граждани всеки петък или събота сутринта и си заминават в неделя.

 

Това не може да реши спада на вътрешния и международния туризъм", категоричен е председателят на Регионалната туристическа камара Иван Иванов.

 

Туристическият бизнес по морето настоява също 50% от средствата на Министерството на туризма, отделени за справяне с последствията от Ковид-19, да бъдат пренасочени към морските общини.

 

Вижте повече в репортажа на Bulgaria ON AIR

Коментари ( 0 )