Увеличават се болничните за карантина
Осигурените намаляват, повече са обезщетенията за безработица
Публикувана: 10 Jul 2020 | 14:18

Намаляване на броя на осигурените и рязък ръст на обезщетенията за безработица отчита НОИ във връзка с пандемията.

 

Данните за месец април сочат, че броят на осигурените лица е бил 2 593,8 хиляди лица, при близо 2 796,3 хиляди лица през март (спад от 7,2%) и 2 829,2 хиляди лица през декември 2019 г. (спад от 8,3%). Намаление се отчита при всички видове осигурени лица от частния сектор, но най-голям е спадът при работещите на трудови правоотношения, осигурени в най-масовата, трета категория труд - над 187,1 хиляди лица през април спрямо месец по-рано.

 

Така постъпилите осигурителни вноски през май 2020 г. са 496,2 млн. лв. (предварителен отчет). В сравнение с предходния месец приходите от осигурителни вноски са намалели с близо 146,4 млн. лв., което е спад от близо 23%. Освен съкращения на персонал е налице и намаление на общия брой на отработените часове в икономиката, е записано в информационния бюлетин на института.

 

От малко под 70 хиляди лица през декември 2019 г., в средата на настоящата година броят на лицата с изплатени парични обезщетения за безработица е нараснал над два пъти до близо 147,5 хиляди души. Увеличението се дължи преди всичко на лицата без стаж или доход от друга държава, т.е. хора, които не са работили в чужбина.

 

Същевременно, след април, когато бе получен рекорден брой заявления (над 68 хиляди), броят на получените в НОИ заявления за отпускане на парично обезщетение за безработица намалява с бързи темпове.

 

Нарастващ брой болнични листове поради карантина, но намаляващ поради другите причини за неработоспособност.

 

Изключвайки причините, свързани с трудова злополука и професионална болест, за периода от началото на годината до 30 юни са приети общо 1 273 242 болнични листове. След грипната епидемия от началото на годината, интересен факт е, че след март, т.е., в най-интензивния период от разпространението на коронавируса COVID-19, броят на приетите болнични листове намалява.

 

През април, март и юни са приети почти два пъти по-малко болнични листове в сравнение с януари, февруари и март. В условия на пандемия от коронавирус COVID-19 единствено болничните листове при карантина отчитат нарастване.

 

Още икономически новини на Dnes.bg

Коментари ( 0 )