Протестите във Варна продължават и днес
Трима полицаи са ранени, над 10 протестиращи са задържани в София
Публикувана: 11 Jul 2020 | 8:21

Няколко стотин граждани се събраха в знак на недоволство пред сградата на община Варна. Събралото се множество няколко пъти пресече кръстовището, като после се връщаше към сборния пункт пред общината. Акцията им постепенно премина в шествие. Участниците  бяха хора на всякаква възраст, като преобладаваха младите. Някои от тях споделиха, че са се събрали спонтанно. Недоволните се отправиха към входа на Морската градина, но след половин час отново тръгнаха към общината, където започнаха да се разотиват. Преди да се разделят обаче десетки се хванаха за ръце и образуваха хоро на булеварда, като спряха за кратко движението.

 

Много от участниците в акцията казаха, че ще се събират пред сградата на общината всяка вечер в 18,30 часа.

 

Трима служители на МВР са пострадали при протестите снощи в София. Един от тях е в по-тежко състояние, тъй като е бил ударен с бутилка от протестиращ. Другите двама униформени служители са с по-леки наранявания, предаде "ДНЕС.bg".

 

Между 10 и 20 са задържаните протестиращи. От СДВР обясниха за БНР, че ще продължат да преглеждат камерите в района, тъй като част от лицата на някои от хората, които са били най-активни в провокациите срещу МВР, са били заснети от камерите. Вероятно в събота ще има още задържани.

 

Всички отведени до момента не е ясно дали ще бъдат задържани за 24 часа или ще им бъдат съставени предупредителни протоколи по Закона за МВР.

 

Повече от четири часа продължиха протестите в центъра на София. След преместване до Орлов мост протестиращите отново се събраха в пространството между Министерския съвет и Президентството. След възникналото по-рано през деня напрежение между протестиращи и полиция, след 22.00 часа постепенно обстановката се успокои. Около сградите на институциите имаше много полиция. Малко след полунощ демонстрацията приключи.

 

 

Малко след 23.00 часа протестиращи се опитаха да пробият полицейския кордон, разположен около сградата на Министерския съвет. Някои от присъстващите започнаха да хвърлят бутилки с вода и кутии от бира по полицаите. В резултат се стигна до сблъсък между силите на реда и част от хората.

 

По-рано също се стигна до напрежение и сблъсъци между привърженици и противници на правителството и на президента Румен Радев.

 

Протестиращите срещу правителството блокираха пл. "Орлов мост" за около час. Част от хилядите се върнаха към Парламента, други се отправиха обратно към сградата на Министерския съвет.

 

Малко след 20.30 часа се разигра истинска гоненица между протестиращи и полиция на кръстовището на бул. “Васил Левски“ и улица “Оборище“, както и на кръстовището на бул. “В. Левски“ и ул. “Врабча“.
 

Причината е, че част от привържениците на Румен Радев се опитваха да блокират автобусите на привържениците на кабинета, които бяха спрели около храма “Св. Ал. Невски“.

 

Автобусите, които бяха на “Дондуков“ и “Раковска“ успяха да преминат, след като плътен кордон от полицията отцепи противниците на кабинета и направи място да преминат.

 

До пряк сблъсък между хора от двата протеста така и не се стигна.

 

 

Черно море

Коментари ( 0 )