540 са одобрените фирми с финансиране до 10 000 лв.
Има сигнали за забавяне на средствата
Публикувана: 13 Jul 2020 | 15:33

540 са одобрените проектни предложения, които ще получат държавно финансиране. Броят обхваща времето до 3 юли, обясни министърът на икономиката Емил Караниколов в отговор на депутатски въпрос.

 

Той посочва, че при тези проекти няма открити нередности. Общо до средата на юни пък са получени 27 623 броя проектни предложения за 225. 3 млн. лв. Към края на месеца вече са сключени и първите договори за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ. Изплатените средства до момента са 7 372 978.67 лв, предава "Монитор".

 

Според Виолета Желева от левицата обаче има получени сигнали за забавяне на получаването на средства. В отговора си Караниколов посочва, че правилата са изготвени спрямо българското и европейското законодателство, съответно предложенията се разглеждат спрямо реда им на постъпване.

 

Големият брой кандидати налага намирането на още експерти, които да оценяват предложенията. В резултат на това се включват още петима секретари и шестима оценители, на които е възложено да проверяват липсата на задължения към приходната агенция, Министерство на финансите, на правосъдието и други.

 

До 6 юли пък са създадени вече седем оценителни сесии. Всяка от тях е с по 1000 проекта. След проверка става ясно, че почти половината проекти от всяка сесия са с нередности, а кандидатите разполагат с 3 дни, за да ги оправят. Това и налага забавянето.

 

Мярката в подкрепа на бизнеса бе обявена в средата на май, като общият й бюджет е 173 млн. лв. Средствата са по линия на ОП "Иновации и конкурентоспособност". Заемите са с минимален размер 3 000 лв. и максимален - 10 000 лв. Целта е да се подкрепят микро и малките предприятия, засегнати от кризата с коронавируса.

 

Схемата обхваща всички сектори на икономиката (с изключение на тези, които се подкрепят от Програмата за развитие на селските райони). Условията за кандидатстване са няколко, сред които спад от минимум 20 на сто на оборота през април 2020 г. спрямо средно месечен оборот за 2019 г.

 

Кандидатстването се извършва изцяло електронно чрез попълване на уеб базиран формуляр чрез Информационната система за управление и наблюдение на Структурните инструменти на ЕС в България (ИСУН 2020).

 

Още икономически новини на Dnes.bg

Коментари ( 0 )